CoolPolitika.hu

Országos adatbázissal harcol a korrupció ellen

2012  //  Feb  //  20  //  MTI

Országos adatbázissal harcol a korrupció ellenA korrupció elleni küzdelem jegyében a megvesztegetés vádjával bűnösnek talált személyek és vállalatok nevét tartalmazó nemzeti adatbázist állítottak fel Kínában - jelentette be a héten a pekingi legfelsőbb ügyészség.

Az interneten elérhető adatbázis a tartományi szinten nyilvántartott listákat egyesíti, vagyis a jövőben jóval könnyebbé válik az országos esetek kivizsgálása, a tartományi határokon átnyúló információáramlás. Az adatbázisban szereplő magányszemélyek és vállalatok ugyanis nem vehetnek például részt kormányzati projektekben, sőt, a cégeket a további működéstől is eltiltják. A korábbi, tartományi listás rendszerben a más tartománybeli cégek lenyomozása jelentős időt és energiát vett igénybe.

 

Egy januári felmérés szerint Kínában ma a korrupció és a sikkasztás vezetik a leggyakrabban elkövetett gazdasági bűncselekmények listáját. A hivatali korrupció ezen túl - a kínai Társadalomtudományi Akadémia rendszeres tanulmánya szerint - sokadik éve a társadalom legfőbb aggodalmainak egyike. Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő januárban a kommusta párt vezetőit arra kérte, hogy lépjenek fel keményebben a súlyos méreteket öltő korrupció ellen.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés