CoolPolitika.hu

Oroszország arktiszi csapatokat hoz létre

2009  //  Már  //  27  //  MTI

Oroszország arktiszi csapatokat hoz létreOroszország külön fegyveres egységeket szándékozik létrehozni, hogy garantálja a biztonságot a Jeges-tenger orosz részén.

A lap egy dokumentumra hivatkozik, amelynek kidolgozását már tavaly bejelentették, s közzétételét a moszkvai külügyminisztérium idén január elején a hó végére ígérte, de csak most jelent meg a Nemzetbiztonsági Tanács honlapján. Az iratnak az Északi-sarkvidékről szóló fejezete kimondja: Oroszország sarkvidéki övezetében fegyveres erőkből, más erőkből, katonai alakulatokból és szervekből álló általános rendeltetésű egységeket kell létrehozni, amelyek alkalmasak a katonai biztonság garantálására a katonai-politikai helyzet különböző körülményei között.       

 

A stratégia felszólít az északi-sarkvidéki helyzet komplex ellenőrzési rendszerének optimalizálására, beleértve a sarki övezet határvidékké (határsávvá) minősítését és a partközeli vizek műszeres megfigyelésének megszervezését. A Kommerszant ismertetéséből kiderül, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kiemelt szerephez jutna, s a lap szerint ez azzal is összefügg, hogy Nyikolaj Patrusev, a Nemzetbiztonsági Tanács jelenlegi titkára - előtte az FSZB igazgatója - az Északi-sarkvidék egyik legnagyobb imádója. Szeptemberben a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén a stratégiáról szólva Patrusev kijelentette: teljesen kizárja ugyan az Északi-sarkvidékért indított háború lehetőségét, de meggyőződése, hogy érdekeit védeni fogja mind Oroszország, mind a többi érintett állam.

 

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a stratégia csendes publikálása egybeesett azzal, hogy Moszkva csodálkozásának adott hangot a norvég vizeken folyó, "a nyersanyagforrásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos konfliktus kiéleződésének" feltételezéséből kiinduló hadgyakorlat miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reményének adott hangot, hogy minden északi-sarkvidéki állam a térség biztonságának fenntartásán fáradozik. Csütörtökön az orosz külügyi szóvivő hívta fel a figyelmet arra, hogy a NATO sarkvidéki aktivitása elmoshatja a jelenlegi konstruktív együttműködést, s hogy a Jeges-tenger problémáit úgymond külső játékosok bevonása nélkül kell megoldani.
   

A lap szerint az orosz politikusok lelkesen üdvözölték az új dokumentumot, amely egyebek között részletezi azt is, hogy 2010-re össze kell gyűjteni minden dokumentumot az Oroszországi Föderáció külső határának nemzetközi jogi alapon történő módosításához, azaz be kell bizonyítani, hogy a víz alatti Lomonoszov- és Mengyelejev-hátság a kontinentális talapzat folytatása, és így az Oroszországi Föderáció területének része - írta a lap.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés