CoolPolitika.hu

Oroszország szoros kapcsolatra törekszik Kirgizisztánnal

2010  //  Okt  //  13  //  MTI

Oroszország szoros kapcsolatra törekszik KirgizisztánnalMoszkva szoros kapcsolatokra törekszik az új kirgizisztáni vezetéssel - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Moszkvában.

Az orosz diplomácia vezetője egy sajtóértekezleten kifejtette: Oroszország készen áll a kapcsolatok fejlesztésére, amint megalakul az új kormány. A miniszter úgy vélekedett, Kirgizisztánban nehéz idők következnek a parlamenti választások után, amelyeken a törvényhozásba bekerült pártok egyike sem szerezte meg a kormányalakításra feljogosító többséget. -Már szóltunk aggodalmainkról: a parlamentáris köztársaságra való ennyire hirtelen áttérés problémákat eredményezhet a kirgiz állam fejlődésében - mondta Lavrov.

 

William Hague brit külügyminiszter kedden kezdődő moszkvai látogatása kapcsán Lavrov újra hangsúlyozta, hogy Oroszország régen kész az orosz-brit kapcsolatok javítására és a visszatérésre a kormányközi megállapodás végrehajtását, valamint a kulturális-információs központok működési feltételeinek kidolgozását szolgáló munkához. Ezeket tárgyalásokat London kezdeményezésére fagyasztották be. Lavrov hangsúlyozta, hogy moszkvai megítélés szerint a kapcsolatok megromlását nem Oroszország idézte elő, s most várja a brit választ többszöri javaslatára, arra, hogy számolják fel az előző brit kormány által teremtett, a kapcsolatok fejlesztését akadályozó körülményeket.

 

Az orosz-brit kapcsolatok a Litvinyenko-gyilkosság nyomán, 2006-ban kezdtek romlani. Beszámolók szerint a korábbi orosz titkosszolgálati tisztet Londonban ölték meg radioaktív polóniummal, s a nyomok egy orosz üzletemberhez vezettek, akit azonban Moszkva az orosz törvényeknek megfelelően nem adott ki. Később Oroszország különféle problémákra hivatkozva korlátozta a British Council kulturális-információs központ oroszországi működését. Rontott a kapcsolatokon a Hermitage Capital beruházási társaság elleni moszkvai eljárás, amely a társaság egyik jogászának a vizsgálati fogságban bekövetkezett, nagy nemzetközi feltűnést keltő halálához vezetett. Az ügyben az orosz hatóságok a napokban kérték a brit illetékeseket, hogy a társaság londoni irodájában tartsanak házkutatást.

 

Lavrov sajtóértekezletén szólt arról is, hogy Teherán jelezte: kész visszatérni az iráni nukleáris kérdésben közvetítő hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával, plusz Németországgal) kezdett, majd megszakadt tárgyalásokhoz. Ezzel kapcsolatban a miniszter emlékeztetett arra, hogy Oroszország következetesen a tárgyalások mielőbbi felújítása mellett foglalt állást.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés