CoolPolitika.hu

Őrizetbe vették a teherhajó eltérítői

2009  //  Aug  //  19  //  MTI

Őrizetbe vették a teherhajó eltérítőiŐrizetbe vettek az orosz hatóságok nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy eltérítették az Arctic Sea teherhajót, amelynek körülbelül három hete nyoma veszett - jelentette Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Dmitrij Medvegyev államfőnek.

Keddi jelentések szerint a miniszter elmondta: az Arctic Sea-t a Ladnij orosz hadihajó találta meg, s annak személyzete egyetlen lövés nélkül kiszabadította a legénységet, 15 orosz állampolgárt, továbbá őrizetbe vette mindazokat, akik nem tartoznak a legénységhez: négy észt, két lett és két orosz állampolgárt.    Mint az MTI tudósítója, Horváth Júlia jelentette, az illetők Szergyukov szerint július 24-én este, a svéd partok előtt közelítették meg a Finnországból induló, állítólag farakományt szállító Arctic Sea teherhajót egy felfújható csónakon, s a jármű meghibásodására hivatkozva felkéredzkedtek a teherhajóra. A hajót hatalmukba kerítették, fegyverrel fenyegetőzve követelték meg a legénységtől utasításaik teljesítését. Ettől kezdve az Arctic Sea a támadók által kijelölt útvonalon haladt Afrika irányába.

 

A máltai tengerhajózási hatóság szintén kedden azt állította, hogy valójában a máltai zászló alatt közlekedő hajó sosem tűnt el. A svéd, finn és máltai hatóság mindvégig szorosan együttműködött, és számukra ismert volt az Arctic Sea mozgása. Ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a hajó legénységének biztonsága érdekében az incidens alatt nem hoznak nyilvánosságra semmiféle "kényes" információt.

 

Szergyukov újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: kalóztámadás történt. Arra azonban nem válaszolt, hogy volt-e köze a legénységnek a történtekhez. Azzal tért ki a válaszadás elől, hogy a nyomozás még folyik.    Megfigyelők szerint Szergyukov szűkszavú közlése egész sor kérdésre nem szolgál válasszal. Egyebek között nem magyarázza meg, miért kapcsolták be időről időre a helyzetjelző berendezéseket, s hogy miért vállalták az állítólagos kalózok a kockázatot cserébe az Arctic Sea alig kétmillió dollárnyi értékű farakományáért.

 

Az orosz haditengerészet hétfőn találta meg a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre a hajót, amely eredetileg Finnországból Algériába tartott.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés