CoolPolitika.hu

Őrizetbe vételek egy honlappal kapcsolatban

2011  //  Ápr  //  13  //  MTI

Őrizetbe vételek egy honlappal kapcsolatbanKét férfit őrizetbe vettek, valamint adathordozókat, fegyvereket és náci emléktárgyakat foglaltak le egy osztrák neonáci honlap üzemeltetői utáni nyomozás keretében - erősítette meg az osztrák ügyészség kedden az erről szóló sajtóértesüléseket.

Grazban és Bécsben összesen hat lakást kutattak át az ügyészség és az alkotmányvédelmi hivatal (belső elhárítás) munkatársai hétfőn este - közölte Thomas Vecsey ügyészségi szóvivő. Az őrizetbe vettek egyike Gottfried Küssel, az 1990-es években betiltott Néphű Parlamenten Kívüli Ellenzék (VAPO) párt volt vezetője, akit központi szereplőnek tartanak az ügyben. A férfit korábban tíz év börtönre ítélték nemzetiszocialista eszmék terjesztése miatt. A hatóságokat korábban sok bírálat érte amiatt, hogy elhúzódik az uszító tartalmú alpen-donau.info című holnappal szembeni fellépés.

 

Ausztriában törvény tiltja a nemzetiszocialista eszmék terjesztését, a náci ideológiát képviselő jelképek használatát és a holokauszt tagadását. A nyomozást megnehezítette, hogy az internetes oldalt az Egyesült Államokban lévő szerverről működtették, és ott a honlap tartalma nem számított törvénysértőnek. A 2009-ben alapított honlap idén március végén nem teljesen tisztázott okokból - az üzemeltetők utolsó üzenete szerint átmenetileg - eltűnt a világhálóról. A szóvivő a nyomozással kapcsolatos bírálatokra válaszul nehezményezte, hogy "nem teljesen tájékozott személyek" korábban információkat szivárogtattak ki a honlappal kapcsolatos nyomozásról. A honlap nemrég bekövetkezett lekapcsolása ellentétben állt a nyomozás érdekeivel - jelentette ki.

 

Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter nem sokkal a razziák előtt, hétfőn eredményt sürgetett az ügyészségtől két, közérdeklődésre számot tartó nyomozásban, s ezek egyike az Alpen-Donau honlap ügye volt. A szóvivő cáfolta, hogy a házkutatásoknak közük lett volna a miniszter felszólításához. Küssel után már hónapok óta nyomoztak - állította. A honlapot hónapokon át figyelték, és amerikai kollégáikkal közösen végül megszerezték a szerver hozzáférési kódját.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés