CoolPolitika.hu

Öngyilkossági járvány

2010  //  Júl  //  03  //  MTI

Öngyilkossági járványA húszéves Szaj Kumár Migáda vegyészmérnök-hallgató volt az egyik tekintélyes haidarábádi egyetemen. A fiatalember egy napon reggelijének elfogyasztása után szárítókötelet kanyarított a nyakába, és felakasztotta magát a hálószoba ventilátorára. Búcsúlevelében az állt: -Ez az én utolsó üzenetem Telangána népének.

Arra a több évtizedes küzdelemre utalt, amely azért folyik, hogy a dél-indiai Ándhra Prades állam egyik részén különálló közigazgatási egységet hozzanak létre. Migáda azoknak a hosszú sorát gyarapította, akik India 29-ik szövetségi államának megteremtését követelik végzetes tettükkel. Hozzá hasonlóan sokan közülük tanult, művelt, nagy jövő előtt álló fiatalok voltak. Egyes becslések szerint eddig már több mint kétszázan követtek el öngyilkosságot, hogy cselekedetükkel adjanak nyomatékot követelésüknek.

 

Ám nem csak a politikai indítékú önpusztító tettek száma nő aggasztóan a The New York Times cikke szerint. A média rendszeresen hírt ad olyan esetekről, amikor eladósodott parasztok vetnek véget életüknek, és azt a következtetést vonja le belőlük, hogy az ország megfeledkezett a vidéki szegényekről. A kormánystatisztikák szerint azonban az anyagi csőd az esetek öt százalékát sem magyarázza: gyakoribb ok a családi viszály, a szerelmi csalódás vagy a betegség.

 

És ott a politika is. Az ideológiai motivációjú öngyilkosságok száma 2006-tól 2008-ig - ez az utolsó év, amelyről vannak statisztikák - megkétszereződött a földrésznyi országban. Bár az összesített szám nem nagy, szakértők szerint azt jelzi, hogy fokozódott a fiatalokra nehezedő nyomás, a stressz, ami abból is fakad, hogy a szabad választások gyakorlata ellenére a tömegek gyakran tehetetlennek érzik magukat. Szudhir Kakár pszichiáter és író szerint "e fiatal emberek számára az öngyilkosság arra szolgálhat eszközül, hogy valamilyen értelmet adjanak értelmetlennek tűnő életüknek".

 

Kakár gyakran ír az indiai emberek szellemi egészségi állapotáról: úgy véli, hogy az öngyilkosság sok esetben "a hőssé válásra, az állásfoglalásra nyújt lehetőséget". A hinduizmus, amely a legtöbb indiai vallása, az öngyilkosságot tabunak tekinti, mivel megszakítja a reinkarnáció ciklusát, amely a lélek vándorlásában központi helyet tölt be. Ugyanakkor nemes és méltó magatartásnak tartják, hogy valaki kész feláldozni az életét egy ügyért - erre a függetlenségért folytatott küzdelem idején Mahátmá Gandhi legendás éhségsztrájkjai szolgáltattak példát. Kakár felidézte Tamilnádu harcosait is, akik készen álltak az öngyilkosságra, ha parancsnokukat megölik.

 

Amikor tavaly helikopter-balesetben életét vesztette Ándhra Prades népszerű főminisztere, Jeduguru Szandinti Rádzsaszekhára Reddi, médiajelentések szerint támogatóinak tucatjai választották maguk is a halált - igaz, az ilyen beszámolókat nehéz ellenőrizni. Más eseteknek semmi közük a politikához. Amikor egy gengszter 2000-ben elrabolta Rádzskumár kannada filmsztárt, állítólag rajongóinak tucatjai követtek el öngyilkosságot, annyira kétségbeestek (a színészt egyébként hamarosan sértetlenül elengedték).

 

A Telangána államiságáért folytatott küzdelem - amelyet az az érzés táplál a tengertől távoli körzetben, hogy az állam part menti térségeinek elitjei elhanyagolják területüket - decemberben kapott új lendületet, amikor a mozgalom vezetője, Csándraszekhára Ráo éhségsztrájk következtében élet és halál között lebegett. A zavaros politikai csatározás közepette a körzet státusa mit sem változott, de Migadán kívül is több tucat fiatalember végzett magával az ügy által keltett érzelmi vihar örvénylésében.

 

Így tett a 25 éves Szunil Kumár, Varangál város egyik helyi lapjának riportere is, aki korábban úgy tudta befejezni az egyetemet, hogy apjuk halála után bátyja megszakította tanulmányait, és átvette az elhunyt helyét a családi mészárszékben. Szunil annyira beleélte magát a Telengána államiságáért folyó küzdelembe, hogy a helyi aktivisták minden gyűlésén részt vett. Aztán egy márciusi napon, amikor a család elment a templomba, Szunil otthon maradt. Anyja bukkant rá: holtteste a tetőgerendáról himbálózott. -Feláldozom életemet Telengánáért, hogy felébresszem vezetőinket - írta búcsúüzenetében. Ezzel családjára is nagy áldozatot kényszerített, mivel az egyetem után ő vált a fő kenyérkeresővé.

 

-Telengána miatt vesztettem el a fiamat - kesereg Szvarupa, a gyászfátyolba burkolózott anya, aki azért könyörög, hogy az ügy többi fanatikusa ne kövesse fia példáját.    A helyi politikai vezetők nem hallgatnak rá. A család kétszobás háza elé kitűzték Szunil fotóját, rajta a férfi végső üzenetével. -Üdvözlünk benneteket, akik Telengánáért követtek el öngyilkosságot. Keljetek fel, és harcoljatok ti is Telengánáért! - olvasható a feliraton. S bár az államiságért küzdő mozgalom vezetője, Ráo nem híve az öngyilkosságoknak, mások nem annyira finnyásak. Akad, aki "igazi hősöknek" nevezi az életüket kioltókat, legfeljebb azzal mérsékli szavait, hogy hozzáfűzi: "nem dicsőítjük az ilyesfajta heroizmust".

 

Talán a dicsőséget hajszolta Karunakár, egy alacsony kaszthoz tartozó, iskolázatlan 20 éves férfi is, aki januárban kerozinnal leöntötte és felgyújtotta magát. Azonnal a falu híressége lett, a főtéren, Hanumán majomisten temploma mellett az indiai filmekből ismert heroikus pózban látható a képe. -Szüntelenül azt hajtogatta, hogy Telengána, Telengána, Telengána - búslakodik a 70 éves nagyapa, Muszku Hanumánthu, aki hiába próbálta lebeszélni a fiút arról, hogy túlságosan messze menjen el az ügyért. - Csak annyit felelt, hogy mindent fel fog áldozni Telengánáért, éljen Telengána!. Karunakár az életben nem sokra vitte: napszámosként nőtt fel a prostitúcióról ismert környéken. Halálával hőssé vált.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés