CoolPolitika.hu

Olaszországba visszatért a vírus

2012  //  Aug  //  25  //  MTI

Olaszországba visszatért a vírusIsmét felbukkant a nyugat-nílusi vírus Olaszország északkeleti részén - állítják olasz járványszakértők a Veneto tartományból jelentett újabb fertőzés után.

Már július közepén pozitívnak bizonyult egy venetói véradó mintája a nyugat-nílusi vírusra. A kórokozó új törzséről van szó. Ez azt bizonyítja, hogy az Itáliában négy éve fertőző vírust nem sikerült felszámolni. Őshonossá vált Olaszország egész északkeleti területén - jelentette ki Giorgio Palu, a padovai egyetem mikrobiológiai és járványügyi tanszékének professzora az Ansa hírügynökségnek.    Palu elmondta, hogy az utóbbi években a potenciálisan halálos veszélyt jelentő vírus mindig szeptemberben jelentkezett. A mostani korai, július közepén történt felbukkanása a fertőzésveszély erősödésére figyelmeztet. A vírust a hideg téli hónapok sem tudják megölni - tette hozzá a professzor, aki az Eurosurveillance című szaklapban közölte az általa vezetett kutatás eredményeit.

 

Az Egyiptomból érkezett és Közép-Kelet-Európában, valamint a Földközi-tengeri országokban elterjedt vírus Olaszországban 2008-ban fertőzött meg először embert a Pó-folyó deltájában. 2008-2009 között Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia Romagna tartományból jelentettek megbetegedést, 2010-ben csak Venetóból, tavaly pedig Olaszország északkeleti részéből, Marchéből és Szardínia szigetéről is. A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

 

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés