CoolPolitika.hu

Októberben kiszabadulhatnak a chilei bányászok

2010  //  Sze  //  23  //  MTI

Októberben kiszabadulhatnak a chilei bányászokAkár már október közepén kiszabadulhat az a 33 chilei bányász, aki még augusztus 5-én rekedt a felszín alatt a San Jose-i réz- és aranybánya beomlását követően - tájékoztatott kedden az El Mercurio című chilei napilap kormányzati forrásokra hivatkozva.

A vájárok korábbi szabadulására azért van remény, mert a mentőalagutak fúrása a vártnál gyorsabban halad. -A fúrók már lassan elérik azt a helyet, ahol a bányászok tartózkodnak. Ami még hátravan, az a vájat kiszélesítése - nyilatkozta hétfőn Madridban az EFE hírügynökségnek Felipe Morandé Lavín chilei közlekedési és távközlési miniszter.

 

A menekülőút kialakításán jelenleg három fúróberendezéssel dolgoznak. A harmadik gépet vasárnap állították munkába, és nagy előnye, hogy már azonnal képes a bányászok kimentéséhez szükséges 60 centiméteres átmérőjű járatot kialakítani. Az eddig üzembe helyezett két munkagép ennél szűkebb vájatokat készít, amelyeket még utólag - várhatóan hetekig tartó további munkálatok során - ki kell szélesíteni. A legrégebben működő, T-130-as típusú fúró pénteken 630 méteres mélységig jutott le a bányában, s ezzel elérte azt a helyiséget, ahová a mélyben rekedt 33 bányász fel tud kapaszkodni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés