CoolPolitika.hu

Obamát szeretnék brit miniszterelnöknek

2011  //  Máj  //  29  //  MTI

Obamát szeretnék brit miniszterelnöknekSzívesen látnák kormányuk élén a britek Barack Obamát.

Az amerikai elnök és felesége, Michelle két napot töltött II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban, ahol - korábbi látogatásaikhoz hasonlóan - ismét rendkívül népszerűnek bizonyultak. Akármerre vette útját a tizenöt járműből álló elnöki konvoj, benne Obama nyolctonnás, harckocsi-páncélzatú Cadillac limuzinjával, London sűrű tömegekben felsorakozott népe mindenhol hatalmas üdvrivalgással fogadta az elnököt és nejét.

 

Obama nagy-britanniai népszerűségét igazolta a The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - megbízásából elkészített gyorsfelmérés, amely kimutatta, hogy ha Barack Obama indulhatna a brit választásokon, nagy valószínűséggel győzne is. A YouGov közvélemény-kutató cég által feltett kérdésre a lap csütörtöki ismertetése szerint a válaszadók 33 százaléka mondta azt, hogy az amerikai elnököt szeretné leginkább látni Nagy-Britannia miniszterelnöki székében. A jelenlegi, konzervatív párti kormányfőre, David Cameronra 32 százalék voksolt.

 

Ebben a mezőnyben alaposan lemaradt a tavalyi választási vereség előtt tizenhárom évig kormányzó Munkáspárt jelenlegi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband, akit a The Sun felmérésébe bevont választóknak mindössze 12 százaléka szeretne a Downing Street-i kormányfői rezidencián tudni. A kérdésfeltevés természetesen csupán elvi jelentőségű, mivel Obama amerikai állampolgárként nem indulhatna brit népképviseleti választásokon. A felmérés mégis jelzi azt az éles kontrasztot, amely Obama és elődje, George Bush nagy-britanniai megítélése között mutatkozik. Bush rendkívül népszerűtlen volt Nagy-Britanniában; ezt jelezték a londoni látogatásai során rendre kirobbanó - és többször erőszakba torkolló - tiltakozó tömegmegmozdulások.

 

A megítélésbeli különbség a brit sajtóban is erőteljesen megmutatkozik. A nagy brit lapok - amelyek nem arról közismertek, hogy kíméletesen bánnának hazai és külföldi politikusokkal - a jelenlegi amerikai elnökről politikai irányultságuktól függetlenül rendszerint kedvező hangnemben írnak. Az Obama elődjéről alkotott brit sajtóvéleményt ugyanakkor tükrözte a Daily Mirror szalagcíme, amely Bush 2004-es újjáválasztásának másnapján - az akkori amerikai elnökre szavazók számára utalva - azt firtatta: -Hogy lehetett 59 054 087 ember ennyire ostoba...

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés