CoolPolitika.hu

Obamának a Bradley-effektus zavarhat be

2008  //  Okt  //  10  //  coolpolitika

Obamának a Bradley-effektus zavarhat beSzinte alig van esélye a republikánusok elnökjelöltjének az amerikai választások megnyerésére - állítják a különböző közvélemény-kutatásokra támaszkodó politikai elemzők. A válaszadó amerikai állampolgárok nagy többsége ugyanis azt állítja: Obamát látná szívesen az elnöki székben. Van azonban valami, ami megzavarhatja a valószínűnek tűnő eredményeket: ez a Bradley-effektus.

A rejtett rasszizmus okozhat kellemetlen meglepetéseket a demokraták elnökjelöltjének a novemberi választásokon - véli a washingtoni Politico című lap. Vagyis az idei választás legjelentősebb kérdése kétségkívül a faji kérdés, csak senki nem beszél róla. Vannak, akik szerint ha Obama fehér volna, McCainen már az ima sem segítene, de sajnos túl sok a fafejű, aki nem képes felülemelkedni a belé nevelt sztereotípiákon.

Korábban a tekintélyes konzervatív újság, a The Wall Street Journal a napokban Faji kifogás címmel szerkesztőségi cikkben foglalt állást a kérdésben. A lap azt írta: ha Obama veszít, máris kész a liberálisok indoka, Amerika túl rasszista ahhoz, hogy egy fekete elnököt válasszon. Obama népszerűségének csökkenésével egyre többet hallani ezt az érvet, már a denveri konvención is felmerült, és a vélemény a liberális sajtóban is visszaköszön. Az idősebb, szegényebb, fehér szavazó, aki korábban esetleg Hillary Clinton mögött állt és most bizonytalan Obama támogatását illetően, máris bűnbaknak érezheti magát.

A The Wall Street Journal szerint annak, hogy Obama alázuhant a korábbi ikaroszi magasságból, semmi köze származásához. Obama történelmet írt azzal, hogy először egy nagy párt elnökjelöltje lett. Amerikának ezenkívül vannak fekete kormányzói, volt két afro-amerikai külügyminisztere, a szenátusban is dolgoznak feketék, és a nagyvállalatok vezetői közötti szintén vannak afro-amerikaiak. Az Obama-mánia valóban felvillanyozta az országot, de most már a jelöltek eredményeiről és politikájáról van szó. A lap Joe Biden demokrata alelnökjelöltet idézte, aki még harcban az elnökjelöltségért tavaly megállapította: Illinois állam ifjabb szenátora nem készült fel az elnökségre. Ez azt jelentené, hogy aki egyetért Biden szenátor korábbi véleményével, az rasszista? A demokraták valóban csak ennyire értékelnék honfitársaikat? - kérdezte a lap. 

 
Az amerikai politikai nyelvezetben a Bradley-effektus kifejezést használják, ha egy olyan helyzetre utalnak, amikor kiemelkedő számú fehér választópolgár mutat hajlandóságot arra, hogy adott esetben egy nem fehér jelöltet támogasson, de azután a szavazás tényleges pillanatában mégis a fehér jelöltet részesítik előnyben.


 


 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés