CoolPolitika.hu

Obama megismételte a fogadalmat

2009  //  Jan  //  22  //  coolpolitika

Obama megismételte a fogadalmatMegismételte hivatali esküjét a hivatalába kedden beiktatott Barack Obama amerikai elnök, mert első alkalommal hiba csúszott az eskütételbe - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Obama szerdán a Fehér Házban, John G. Roberts legfelsőbb bíró előtt, újságírók jelenlétében ismételte meg esküjét. A Fehér Ház közleménye szerint az esküt óvatosságból ismételték meg.

Az új amerikai elnök keddi ünnepélyes beiktatásán kívülről, folyékonyan elmondta előre megírt, bő negyedórás beszédét, ám a rövid elnöki eskütétel már nem volt ennyire gördülékeny. A főbíró még be sem fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, Én, Barack Hussein Obama.

Ezután Roberts lepte meg Obamát a szöveg kissé improvizált változatával, amelyben tarka nyelvtani kavarodás született. A birtokviszonyból részeshatározói viszony lett, és - bár az angolt tartják a világ egyik legrugalmasabb nyelvének, a híven módhatározónak se sikerült a helyére kerülnie.

Az alkotmányos szöveg szerint helyesen így hangzik az eskü: híven gyakorlom az Egyesült Államok elnökének tisztét, Roberts viszont a híven szót a mondat végére helyezte. A Harvardon alkotmányjogásznak készült Obama azonnal felfigyelt a hibára, és megállt, a rövid kínos szünet után a főbíró így ismét nekigyürkőzött. Most már előrekerült a jelző, ám ezúttal az igével gyűlt meg a baja, azt ugyanis elhagyta. Hogy a zavar teljes legyen, Obama erre most a bíró első - hibás szórendű - változatát mondta fel.

Ezután már minden ment mint a karikacsapás, sikerült végigmondani a 35 szavas esküszöveg hátralévő részét, beleértve a végén az alkotmány szerint különben nem kötelező Isten engem úgy segéljen! fordulatot is.

Az ünnepséget követően jogászok úgy vélték, hogy Obamának nem kell aggódnia, hogy elnöksége nem törvényes, de általában az volt a véleményük, hogy egy ismétlés nem árthat - közölte az MTI.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés