CoolPolitika.hu

Obama emlegetheti Istent

2009  //  Jan  //  16  //  coolpolitika

Obama emlegetheti Istent Elutasította a napokban a washingtoni szövetségi bíróság ateisták egy csoportjának a keresetét, akik szerették volna elérni, hogy Barack Obama a beiktatási ceremóniáján ne ejthessen ki egy vallásos kifejezést sem.

Az ateisták fő követelése az volt, hogy Barack Obama miután elmondta az alkotmány szerint kötelező esküjét, nem mondhassa ki, hogy Isten engem úgy segéljen. A tiltakozók azzal érveltek, hogy az Egyesült Államok alkotmányában rögzített 35 szóból álló fogadalom szövegében nem szerepel ez az utolsó mondat. A csoport továbbá szerette volna elérni, hogy az új elnök sem az eskü előtt, sem az eskü után ne imádkozzék. Szerintük a vallási szövegek elhelyezése a fogadalomba már csak azért sem helyes, mert az alaptörvény kimondja: az egyházat és az államot külön kell választani.

Az Isten engem úgy segéljen kifejezés használata az eskü során, illetve az Istenhez való imádkozás azt jelenti, hogy a kormányzat állást foglal abban a vitában, hogy létezik-e a Mindenható - olvasható a beadványban.


  A kaliforniai Michael Newdow vezette csoport már George W. Bush hivatalba lépése előtt is próbálkozott hasonló végzés kicsikarásával, ám akkor sem járt sikerrel.

 

Reggie Walton bíró arra hivatkozott, nem utasíthatja Obamát, hogy ne ezekkel a szavakkal fejezze be esküjét. Mint mondta a megválasztott elnöknek joga van a szabad beszédhez. Egyúttal leszögezte: nem hiszi, hogy az ünnepség alatt elhangzó imák valahogy azt az érzést keltik, hogy a kormány szentesíti a vallást. A bíró sajnálatát fejezte ki, amiért ilyen későn nyújtották be hozzá a keresetet, így nem volt idő a per lefolytatására és fellebbezésre a jövő heti beiktatás előtt. Hangsúlyozta: nem az ügyet utasította el, csupán a beiktatás leállítását.

Fred Edwords, az ateista csoport szóvivője megerősítette, hogy az ügyet tovább viszik a bíróságon, mert az a céljuk, hogy az eljövendő beiktatásokon már ne hangozhassanak el imák.

Az amerikai Nemzeti Levéltár feljegyzései szerint először George Washington fejezte be elnöki esküjét az Isten engem úgy segéljen szavakkal 1789-ben.

Szakértők szerint nehéz ügy lenne teljesíteni az ateisták kérését, hiszen az Egyesült Államok társadalmi életében mindig is jelen voltak az Istenre való utalások. A Legfelsőbb Bíróság ülései is úgy kezdődnek például, hogy Istenünk, arra kérünk, óvd a tiszteletre méltó bíróságot. De még az amerikai pénzekre is rányomtatták az Isten feliratot. A hozzáértők úgy vélekedtek: Amerikában soha sem volt annyira látványos az egyház elkülönülése az államtól, mint ahogyan azt a beadvány készítői szeretnék.   


Obamát, az Egyesült Államok 44. elnökét kedden iktatják be hivatalába.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés