CoolPolitika.hu

Obama megtagadta az ügy iratok kiszolgáltatását

2012  //  Jún  //  20  //  MTI

Obama megtagadta az ügy iratok kiszolgáltatásátA "kormányzati kiváltság" elvére hivatkozva Barack Obama amerikai elnök szerdán megtagadta, hogy kiszolgáltattassa a kongresszusi vizsgálat számára a Fast and Furios kódnevű, meghiúsult fedett akcióra vonatkozó, eddig visszatartott iratokat.

A ki nem szolgáltatott iratokkal kapcsolatban a képviselőház illetékes bizottsága szerdán arról vitázott, hogy kezdeményezzen-e a kongresszus megsértése miatt eljárást Eric Holder igazságügyi miniszter ellen. A kormányzati kiváltság ritkán - 1980 óta csupán 25 alkalommal - alkalmazott elve alapján a kabinet tagjait nem kényszeríthetik a belső kommunikáció nyilvánosságra hozására, amennyiben az hátrányosan befolyásolná a végrehajtói hatalom műveleteit vagy eljárásait. A Fast and Furious (Gyors és Dühös - utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) kódnevű akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószer-csempészekhez. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az "árunak" - mintegy 2000 lőfegyvernek - nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább.

 

A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben is felhasználták. A legsúlyosabb incidens 2010 decemberében volt, amikor az arizonai Nogales közelében tűzharcban életét vesztette Brian Terry, az amerikai határőrizet egyik tagja. A helyszínen két olyan Kalasnyikovot találtak, amelyet az eltűnt fegyverek között tartottak számon. A Fast and Furious körül folytatott kongresszusi vizsgálódás elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház kormányzati reform ügyében illetékes bizottságában. A testület republikánus tagjai a meghallgatások során újabb és újabb dokumentumok átadását követelték, lemondásra szólították fel az igazságügyi minisztert és azt állították, hogy kormány megpróbál eltitkolni valamit. A demokrata politikusok ezzel szemben "karaktergyilkosságot" emlegettek, a fegyverkereskedelemre és -tartásra vonatkozó törvények szigorítását követelték és azt állították: ellenfeleik célja az, hogy lejárassák a kormányt a választási évben.

 

Darrell Issa, a bizottság republikánus elnöke szerdán elismerte ugyan, hogy Obama élhet a kormányzati kiváltság elvével, ám kifogásolta, hogy miért csak most és miért nem 8 hónappal ezelőtt, a vizsgálat kezdetekor folyamodott ahhoz. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke úgy nyilatkozott: az elnök lépése arra utal, hogy a Fast and Furious műveletbe nemcsak az igazságügyi minisztérium, de a Fehér Ház is bekapcsolódott. Az igazságügyi tárca eddig egyébként több mint 6400 iratot bocsátott a testület rendelkezésére. A Fast and Furious célpontja a mexikói Sinaloa drogkartell volt. A műveletről John Dodson, az ATF phoenixi irodájának munkatársa 2010 decemberében értesítette a kongresszust.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés