CoolPolitika.hu

Obama máris sokkal népszerűbb

2011  //  Máj  //  05  //  MTI

Obama máris sokkal népszerűbbFelmérések szerint Barack Obama amerikai elnök népszerűsége kilenc ponttal nőtt bin Laden megölése után.

Barack Obama amerikai elnök népszerűsége kilenc ponttal 56-ra nőtt az utóbbi hónapban, amihez minden bizonnyal hozzájárul az a körülmény, hogy az erről szóló két felmérést hétfőn végezték el, már azután, hogy az elnök bejelentette az Oszama bin Laden terroristavezér elleni sikeres akciót. Az egyik felmérést a The Washington Post című napilap a Pew kutatóintézettel közösen, a másikat pedig a USA Today a Galluppal közösen végezte el.

 

Noha bin Laden megölése nem csak Amerikában, hanem az egész világon szenzáció, az ilyen és ehhez hasonló események általában gyorsan hatásukat vesztik az elnökök népszerűsége szempontjából, főleg ha utána durva az elnökválasztási kampány. Obama támogatottságának mostani kilenc százalékpontos növekedése már valószínűleg kevés lesz 18 hónap múlva, amikor az amerikaiak újra szavaznak. Azok a republikánus párti politikusok, akik majd versengenek azért, hogy kihívói lehessenek a demokrata párti elnöknek, valószínűleg az ország egyre növekvő adósságára és az emberek megélhetésével kapcsolatos kérdésekre fognak összpontosítani kampányukban.

 

Obama ugyanis továbbra is sebezhető a gazdaságirányítás terén. A The Washington Post-Pew felmérése szerint a megkérdezetteknek csak 40 százaléka ért egyet az elnök gazdaságpolitikájával. Más felmérések a múlt héten azt az eredményt hozták, hogy az emberek 70 százaléka úgy gondolja: az amerikai gazdaság rossz úton jár. Bin Laden megölésének van rossz hatása is a közvéleményben: megnőtt azoknak a száma, akik az akció miatt tartanak egy megtorló terrorista támadástól: a USA Today-Gallup felmérés szerint tízből több mint hatan gondolják úgy, hogy a következő hetekben ez bekövetkezik. Nyolc éve nem volt ilyen magas a félelem foka - jegyezte meg az intézet.

 

Annak dacára, hogy az Egyesült Államok keleti partján késő este volt már, a 330 milliós országban vasárnap 56,5 millióan nézték meg a bin Laden haláláról szóló televíziós bejelentést. A Nielsen cég felmérése szerint ez több, mint ahányan az utóbbi időben bármikor Obama televíziós szereplését nézték. Sőt a The Wall Street Journal úgy idézi a Nielsent, hogy ennél csak a 2008-as választások estéjén volt nagyobb a nézőszám: az eredmények közlése mellett Obama beszédét 70 millióan figyelték akkor.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés