CoolPolitika.hu

Obama bocsánatot kért a koránégetésért

2012  //  Feb  //  24  //  MTI

Obama bocsánatot kért a koránégetésértHamid Karzai afgán államfő levelet kapott Barack Obamától, amelyben az amerikai elnök bocsánatot kért, amiért koránt égettek a bagrami amerikai bázison - jelentette csütörtökön az amerikai média az afgán elnöki hivatalra hivatkozva.

A levelet az Egyesült Államok kabuli nagykövete, Ryan Crocker  csütörtökön juttatta el a kabuli elnöki hivatalnak. A bocsánatkérés tényét Tommy Vietor, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője is megerősítette. Barack Obama a levélben "mély sajnálatát fejezte ki az incidens miatt" és kifejezte "őszinte bocsánatkérését". Az amerikai elnök nem szándékosan elkövetett hibának minősítette az incidenst és a történtek alapos kivizsgálását ígérte, kilátásba helyezte a felelősségre vonást is.

 

A kedden történt koránégetés miatt csütörtökön Afganisztánban immár harmadik napja tartottak a zavargások. Az egyik tüntetés helyszínén lelőtték a NATO két amerikai katonáját. A tettes az afgán hadsereg egyenruháját viselte. A tálibok csütörtökön visszautasították az afganisztáni NATO-erők parancsnoka, John Allen tábornok bocsánatkérését és bosszúra, a katonai objektumok megtámadására és a szövetség katonáinak megölésére buzdították a muzulmánokat. Egy, a CNN által idézett katonai forrás csütörtökön azt közölte, hogy még mindig nem derítették ki, hány koránt foglaltak le a bagrami bázis területén található fogolytábor könyvtárában, de azt elismerte, hogy néhány példányt elégettek. A hírtelevízió szerdán úgy értesült, hogy a koránokat és más vallási kiadványokat azért foglalták le, mert a szélsőségesek azok lapjain üzengettek egymásnak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés