CoolPolitika.hu

Nyolcmillió ukrán kaphat orosz útlevelet

2008  //  Sze  //  22  //  coolpolitika

Nyolcmillió ukrán kaphat orosz útleveletLényegesen leegyszerűsítette Oroszország az állampolgárság megszerzését, így ha ezentúl valaki az orosz állam hivatalos lakója szeretne lenni, annak már nem kell öt évet várnia, elég ha bizonyítja, hogy az egykori Szovjetunió határain belül született. Egyelőre úgy tűnik, Oroszország így akar borsot törni Ukrajna orra alá.

Az egyszerűsítés csupán az egykori Szovjetunió polgáraira vonatkozik, vagyis azokra, akik ott születtek. A statisztikai adatok szerint a közel 50 milliós lakossal rendelkező Ukrajnában majdnem nyolcmillióan kérhetnék ezt a státuszt.  És valószínűleg sokan élnek is mejd a lehetőséggel, hiszen Oroszországban jóval magasabb az életszínvonal, mint Ukrajnában. Példának okáért: míg Oroszországban havi 700 dollárnyi fizetést is megkap a közepes jövedelmű munkavállaló, addig Ukrajnában ez az összeg csupán havi 400 dollár, ám ez is túlzás, hiszen vannak megyék, ahol ennek az összegnek a felét sem keresik meg az emberek.  

Ukrajna számára tehát újabb veszélyforrás lehet az oroszok jótékonysága. Az ukrán vezetők attól tartanak, hogy a kaukázusi precedens nyomán Oroszország az Ukrajnában élő állampolgárai érdekeinek védelmében is bevetheti bármikor ezt a fegyvert.

Becslések szerint jelenleg mintegy 130 ezer ukrán állampolgár rendelkezik oroszországi személyi igazolvánnyal. Csak Szevasztopol városában 1,5 ezer kettős állampolgársággal rendelkező tengerész él – közölték a város ügyészségén.

A Julia Timosenko Blokkjának néhány képviselője nemrég 5 éves szabadságvesztést javasolt a kettős állampolgárságra vonatkozó törvény megszegéséért.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés