CoolPolitika.hu

Nyolc éve az első sztrájk Spanyolországban

2010  //  Sze  //  30  //  MTI

Nyolc éve az első sztrájk SpanyolországbanA megszorító intézkedések, elsősorban a munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul szerdán 24 órás általános sztrájkot tartanak a spanyol szakszervezetek: adataik szerint országszerte a munkavállalók mintegy 70 százaléka csatlakozik a munkabeszüntetéshez.

A nyolc éve első általános sztrájk az első jelentések szerint megbénította Madrid közlekedését, és mivel várhatóan a légiirányítók 70 százaléka is csatlakozik, a belföldi és nemzetközi légi forgalomban is fennakadásokra lehet számítani. A közlekedésben a kormány megállapodott a minimális szolgáltatásokról, a légi közlekedésben az európai útvonalakon a járatok minimum 20 százalékát fenntartják.

 

A szakszervezetek ezúttal arra törekedtek, hogy a gazdaságilag kulcsfontosságú területeket bénítsák meg. A Comisiones Obreras, Spanyolország legnagyobb szakszervezete azt közölte, hogy a spanyol fém- és autóipari dolgozók szinte száz százalékban csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A bevásárlóközpontokhoz nem jut elegendő áru, a kisebb üzletek és vendéglátóhelyek azonban nyitva tartanak. A lapok csak rendkívüli kiadásban, illetve csökkentett terjedelemben jelennek meg. A spanyol pénzügyminiszter ugyanakkor szerdán úgy nyilatkozott, hogy a kormány kész további megszorításokra is, ha szükséges, bár egyelőre elegendőnek tűnnek az eddigi intézkedések. A BBC-nek elmondta: a kormány számára a hiánycsökkentés az elsődleges, és nem retten vissza a dolgozók haragjától. Elena Salgado szerint a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez elsőrendűen fontos  az államháztartási hiány csökkentése.

 

A kormány júniusi intézkedésével megkönnyítette az elbocsátásokat azzal, hogy csökkentette a kifizethető végkielégítéseket, másfelől ösztönözni véli a munkakeresést - és apasztani az államháztartás hiányát - a munkanélküli segély korlátozásával. Az euróövezetben Spanyolországban a legnagyobb a munkanélküliség, az utóbbi hónapokban 20 százalék körüli.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés