CoolPolitika.hu

Nyilvánosságra került a kommunista hírszerzők névjegyzéke

2009  //  Nov  //  10  //  MTI

Nyilvánosságra került a kommunista hírszerzők névjegyzékeHozzáférhetővé vált az interneten hétfőn az egykori csehországi kommunista hírszerzők névjegyzéke.

Kelet-Európában ez az első eset, hogy a volt kommunista rendszer külföldi hírszerzőinek nevét is nyilvánosságra hozták. Eddig csak a hazai ügynökök, illetve informátorok listáit közölték az egyes országok. A jegyzéket a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete, valamint a Biztonsági Szolgálatok Levéltára készítette el a volt Állambiztonsági Hivatal (STB) I. osztályának korabeli jegyzékei alapján.

 

-A névjegyzék már megtalálható a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete internetes honlapján - közölte újságírókkal Pavel Zácek, az intézet igazgatója prágai sajtóértekezletén. (Az intézet honlapja: www.ustrcr.cz) -Az érdeklődők fokozatosan megtekinthetik az egykori hírszerzők fényképeit, illetve elolvashatják korabeli személyi adatlapjukat - fejtette ki az igazgató-történész. Megjegyezte: a névsorban megtalálhatók azok a hírszerzők is, akik az 1989. november 17-i prágai rendszerellenes diáktüntetés idején külföldön tevékenykedtek.

 

A csehszlovák Állambiztonsági Hivatal első osztályának feladata a külföldi információk beszerzése és kiértékelése volt. A megcélzott objektumokat elsősorban a nyugati világban működő politikai pártok, állami hivatalok, katonai és tudományos intézetek, cégek, különféle emigrációs központok, szervezetek vagy egyházak képezték. Az STB ezen archívumát korábban a mai civil titkosszolgálat (UZSI) kezelte, amely 2008-ban adta át az iratokat a Zácek vezette intézetnek.

 

Az archívum mintegy 13 500 kötete a megszerzett értesüléseket, illetve Prága és a külföldi felderítők, hírszerzők közti kommunikációt tartalmazza. További több mint 7000 kötetet tesz ki titkos együttműködők jegyzéke, a különféle adatbázisok és személyi lapok. Ezeket a külföldi állampolgárokat is érintő levéltári anyagokat nem hozták nyilvánosságra; ezt a hatályos törvények nem teszik lehetővé. A civil titkosszolgálat korábban már nyilvánosságra hozott számos levéltári dokumentumot, amely az 1968-as prágai tavasszal, a bársonyos forradalommal, illetve a csehszlovák emigránsok elleni akciókkal és tevékenységgel függ össze.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés