CoolPolitika.hu

Nyakkendőmentes vacsora

2012  //  Máj  //  19  //  MTI

Nyakkendőmentes vacsoraFrancois Hollande francia elnökről letanácsolta a nyakkendőt a G8-csoport országainak Camp David-i csúcstalálkozóján a házigazda Barack Obama, aki a brit miniszterelnökkel, David Cameronnal a futópadon izzadva folytatott négyszemközti megbeszélést.

A hét legiparosodottabb állam és Oroszország vezetőinek csúcstalálkozóján, amelyen az amerikai házigazdák nagy hangsúlyt fektettek a megbeszélések kötetlen külsőségeire, a tárgyalássorozatot megnyitó munkavacsorán a francia elnök - a résztvevők között egyedüliként - nyakkendőben jelent meg. "Francois, mondtuk, hogy leveheted a nyakkendődet" - fogadta párizsi vendégét a Camp David-i elnöki üdülő főépülete, a Laurel Lodge előtt Obama. "A sajtóm miatt…" - válaszolta Hollande. "A sajtód előtt jól kell mutatnod" - felelte a házigazda. A közös étkezés végére a fotók tanúsága szerint az újdonsült francia államfő nyakából lekerült a hivatalos, sötét kiegészítője. A helyszíni tudósítók az amerikai elnök üdvözlésének testbeszédéből próbálták meg kiolvasni, hogy Obama vajon az Hollande által szorgalmazott növekedést, avagy azt a költségvetési szigort pártolja, amely mellett Angela Merkel tette le a garast. Az amerikai elnök nagy szívélyességgel, két csókkal üdvözölte a német kancellárt.    "Angela!... Hogy vagy?" - kérdezte tőle az elnök.

 

Merkel - talán az elvesztett tartományi választás és a megszorítások miatti tiltakozások miatt - egy vállrándítással próbálta meg elintézni a választ. "Nos, járhat most néhány dolog a fejedben" - mondta Obama.    Az amerikai elnök egyébként a csúcs részvevőiről szombaton elkészített "családi fotón", talán jelképesen, Merkel és Hollande között foglalt helyet. "Dmitrij, jó viszontlátni téged, barátom, hogy vagy?" - hangzott az elnökből miniszterelnökké vált Medvegyev vacsora előtti üdvözlése.    "Remekül, Barack, nem túl rosszul" - felelt a farmerben és sportzakóban megjelent orosz politikus. - "Ez az új házam" - tette hozzá a Laurel Lodge felé mutatva. A közös vacsorán Obama csokoládétortával lepte meg Noda Jasihiko japán kormányfőt, aki vasárnap ünnepli a születésnapját.

 

Obama és Cameron szombat reggeli, háromegyed órás külön megbeszélését az elnöki kondicionáló teremben tartotta. A két vezető a futópadon folytatott eszmecserét az eurózóna válságának kezeléséről. Merkel és Cameron még a csúcs előtt jelezte: szombaton egy ideig hiányozni fognak a csúcstalálkozóról, mert meg akarják nézni a Bajnokok Ligájának döntőjét, a Chelsea és a Bayern München összecsapását. A két kormányfő az elnöki pihenőhely mozitermében követi majd végig a mérkőzést a helyi idő szerint kora délutáni órákban.    Arról még nem adtak ki hivatalos tájékoztatást, hogy a kosárlabdáért és a golfért lelkesedő Obama csatlakozik-e a két futballrajongó európai politikushoz. 

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés