CoolPolitika.hu

Növeli a nyomást az EU a líbiai rezsimre

2011  //  Júl  //  19  //  MTI

Növeli a nyomást az EU a líbiai rezsimreAmíg a polgári lakosság elleni erőszak alkalmazásának véget nem vetnek, és döntő mértékű haladás nem mutatkozik a demokratikus átmenet irányában, az Európai Unió "folytatja és továbbfejleszti" jelenlegi politikáját Szíriával kapcsolatban, beleértve a célzott szankciók alkalmazását is.

Ezt emelték ki az EU-tagországok külügyminiszterei a témáról hétfőn Brüsszelben kiadott közös közleményükben. Előzőleg több miniszter sürgette a rendszerváltást az országban, és újabb szankciók lehetőségére hívták fel a figyelmet. A közös nyilatkozatban az EU bírálja, hogy a szíriai vezetés figyelmen kívül hagyta a nemzetközi közösség sorozatos felhívásait, és folytatja a békés tüntetések erőszakos elfojtását. Az unió e politika ellen foglal állást, és az erőszak azonnali leállítását követeli. Szintén sürgetik a letartóztatottak és a politikai foglyok elengedését is.

 

Szíriában az elmúlt hónapok tüntetései elleni erőszakos fellépésnek emberi jogi szervezetek becslése szerint ezernél több halálos áldozata van, a letartóztatottak és az otthonukat elhagyni kénytelenek száma tízezres nagyságrendű. Az EU tavasszal már szankciókkal sújtotta a rezsimet, ám több tagországa szerint ezeket még ki kellene egészíteni ahhoz, hogy az unió fokozottabb nyomást fejthessen ki követeléseinek teljesítése érdekében. A közlemény a követelések között említi a szíriai nép legitim törekvéseit a demokratikus átmenetre. A közlemény nem tesz említést arról, milyen területen lennének kiterjeszthetők a szankciók.

 

Az eddigi büntetőintézkedések részeként vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtották azon személyek és cégek csoportját, akiket és amelyeket felelősnek tartanak a polgári lakosság elleni erőszakért. Kimondták már a fegyverek, illetve karhatalmi-elnyomó célokra felhasználható eszközök Szíriába irányuló exporttilalmát is. A szankciókban érintettek listáját az unió legutóbb júniusban bővítette. Ami a szintén büntetőintézkedésekkel sújtott Líbiát illeti, az EU hétfőn megerősítette, hogy továbbra is eltökélt a civilek védelme mellett, és növeli a nyomást Moammer Kadhafi rezsimjére. A miniszterek ismét hangoztatták, hogy Kadhafi elvesztette minden legitimitását, és azonnal távoznia kell a hatalomból.

 

Megerősítette az unió, hogy folytatja a humanitárius erőfeszítéseket, valamint a civil társadalom támogatását is.    Az EU egy stabil, gazdaságilag virágzó, szuverén és demokratikus Líbia építését kívánja támogatni - fogalmazott a közlemény, megerősítve, hogy az átmenetet a helyi erőknek kell irányítaniuk. A miniszterek ismét aláhúzták, hogy a bengázi ellenzék alakította Átmeneti Nemzeti Tanácsot legitim politikai tárgyalópartnernek tartják. Egyúttal felhívták a figyelmet a tanács pénzügyi nehézségeire, és jelezték, hogy szükség esetén akár a nemzetközi szankciók alkalmazása során befagyasztott líbiai javakból is készek segíteni ezen a problémán.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés