CoolPolitika.hu

Növekszik a tisztességes kereskedelem forgalma

2010  //  Aug  //  17  //  MTI

Növekszik a tisztességes kereskedelem forgalmaEgyre több német fogyasztó fordít gondot arra, hogy az általa vásárolt termék tisztességes feltételek között készüljön, illetve kerüljön piacra, az ezen a kritériumoknak megfelelően előállított áruk forgalma tavaly 21 százalékkal bővült 2008-hoz képest, az utóbbi három évben pedig megháromszorozódott - hangzott el egy berlini tájékoztatón.

Tavaly a német vásárlók 322 millió euró értékben vásároltak "Fair Trade" címkével ellátott termékeket: élelmiszert, háztartási cikkeket, lakberendezési tárgyakat. A címkét a tisztességes kereskedelem fóruma (Forum fairer Handel) nevű szervezet adományozza a hozzá csatlakozó cégeknek. Ilyen például a Weltladen, a Gepa, a Transfair vagy az El Puente.

 

Közös céljuk az igazságosabb nemzetközi kereskedelem előmozdítása - többek között szavatolt minimális felvásárlási árak és a termelőknek biztosított szociális jogok révén. A fórum adatai szerint tavaly világszerte 3,4 milliárd euró értékben találtak vevőre Fair Trade címkét viselő termékek. A tisztességes kereskedelemnek köszönhető jobb életkörülményekből mintegy hatmillió ember profitál a fejlődő országokban.

 

Németországban mintegy 800 terméket forgalmaznak a Fair Trade hálózat üzletei. Ugrásszerűen növekedett tavaly a hálózaton keresztül értékesített kávé, rizs, cukor és gyümölcslevek forgalma. Ezzel együtt az ilyen áruk részesedése a teljes, tavaly 401 milliárd eurós kiskereskedelmi forgalmon belül még mindig elenyészően csekély. Banánból 1,6 százalék, kávéból 1,3 százalék volt tavaly a tisztességes kereskedelem üzleti részesedése.

 

Nagy-Britannia vagy Svájc előbbre tart ezen a téren. A szigetországban értékesített kávénak például tavaly 25 százaléka viselte a csomagolásán a Fair Trade címkét. Míg a német fogyasztók tavaly fejenként átlagosan 4 eurót adtak ki tisztességes kereskedelemből származó termékekre, Nagy-Britanniában ez az összeg 15, Svájcban pedig 23 euró volt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés