CoolPolitika.hu

Nőtt az infláció Kínában

2012  //  Feb  //  10  //  MTI

Nőtt az infláció KínábanJanuárban 4,5 százalékra gyorsult az infláció Kínában; az elmúlt három hónapban ez volt a legmagasabb érték - közölte az országos statisztikai hivatal csütörtökön.

Novemberben 4,2, decemberben 4,1 százalék volt az éves fogyasztói áremelkedés. A januári növekedés az előző hónaphoz képest 1,5 százalékos volt. A nem várt emelkedés a szakemberek szerint nem fogja befolyásolni az infláció idei évre várt folyamatos lassulását - áll a Hszinhua hírügynökség beszámolójában. A kínai Bank of Communications vezető közgazdásza szerint a januári adat a holdújévi élelmiszervásárlási rohammal magyarázható. Az élelmiszerárak az év első hónapjában 10,5 százalékot ugrottak a tavalyi év azonos időszakához képest. A decemberhez viszonyítva 9,1 százalékos volt a drágulás. Lian Ping már februárban jelentős árcsökkenéssel számol. Elemzők éves szinten 3-3,5 százalékos inflációt várnak.

 

A csúcs tavaly júliusban volt, amikor 37 hónap legmagasabb értékét mérték: 6,5 százalékot. Ezt követően központi intézkedések sorozatával igyekeztek az inflációt leszorítani, aminek következtében 2011-ben a tervezett 4 helyett 5,4 százalék lett. Ugyancsak csütörtökön a kínai kormányhoz tartozó állami információs központ közleményében 8,5 százalékos gazdasági növekedést jelzett előre az első negyedévre. A növekedés mérséklődését elsősorban a beszűkült exportpiacokkal és a hazai ingatlanpiac árainak elszabadulását fékező intézkedésekkel magyarázzák. A központ szerint a nyugati országok csökkenő keresletének, az állóeszköz beruházások visszaesésének az inflációt mérséklő hatása lesz, ami várhatóan az első három hónapban 3,5 százalék körüli fogyasztói áremelkedést eredményez.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés