CoolPolitika.hu

Nőtt a munkanélküliség Olaszországban

2011  //  Dec  //  03  //  MTI

Nőtt a munkanélküliség OlaszországbanTovább emelkedett az olasz munkanélküliségi ráta, októberben elérte a 8,5 százalékot, s ez a szint a munkapiaci recesszió kritikus szintjét jelzi szakszervezeti vezetők szerint.

Az Istat központi statisztikai hivatal legutolsó adatai szerint ennél csak 2010 májusában volt magasabb a ráta (8,7 százalék). Idén szeptemberhez képest a munkanélküliség 0,2 tizeddel emelkedett, tavaly októberhez képest 0,1 százalékkal. "Apró ugrásnak tűnik, de a helyzet drámai" - nyilatkozta Nazzareno Mollicone, az Ugl szakszervezeti szövetség főtitkára és ezt ismételte a többi munkavállalói érdekképviselet is hangsúlyozva, hogy az olasz munkapiaci recesszió kritikus szintet ért el. Aggasztónak tartják a fiatalok 29,2 százalékos munkanélküliségét, amely a 15-24 év közötti korosztályban 1,5 százalékkal emelkedett 2010 októberéhez képest. Az olasz sajtó az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) adatait idézve  kiemelte, hogy az itáliai fiatalok csak spanyol és görög kortársaiknál vannak jobb helyzetben.

 

Az olasz nők foglalkoztatottsága az idén szeptember-októberben 0,4 százalékkal emelkedett, de az olasz nőknek továbbra is csak 46,5 százaléka dolgozik (Dél-Itáliában még kevesebb, 35 százalék), ami Európában a legalacsonyabb. Hét millió aktív korban lévő olasz nőnek nincsen munkája. A diplomás olaszok máshol keresnek jövőt maguknak: a külföldi egyetemeken és tudományos központokban dolgozó olasz kutatók munkájával tavaly 243 szabadalom született, vagyis Olaszország évente legalább egy milliárd eurót veszít "tehetségei elvándorlásával" - fogalmaztak az újságok. A külföldön dolgozó olasz kutatók között a nők aránya az utóbbi egy évben a felével emelkedett. Kutatásra Olaszországban a bruttó nemzeti össztermék 1,3 százalékát fordítják, és az összeget tizenegy év óta nem emelték.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés