CoolPolitika.hu

Nő irányítja az izraeli kormányt

2008  //  Sze  //  18  //  coolpolitika

Nő irányítja az izraeli kormánytMegválasztották Ehud Olmert izraeli miniszterelnök utódját, Cipi Livni külügyminiszter személyében, aki ezentúl a kormányzó Kadima párt élére kerül. A volt miniszterelnök vasárnap jelenti be a lemondását.

A kormányfő felhívta Livnit, gratulált győzelméhez, és a vasárnapi kabinetülésen bejelenti távozását - mondta csütörtökön Mark Regev kormányszóvivő. Hozzátette, a miniszterelnök hivatalos lemondását a kormányülés után nyújtja be az államfőnek.

Livni közölte, hogy már pénteken megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat a lehetséges koalíciós partnerekkel.
 
Szakértők szerint Cipi Livni új vérkeringést hozhat az izraeli politikába, ahol eddig szinte minden területet a katonai múlttal rendelkező férfiak uraltak. Ellenzői egyébként éppen ezzel érvelnek: szerintük nem jó, hogy egy szinte tapasztalatlan ember veszi át az irányítást. 

 


 

Ruanda az első ország, amelynek parlamentjében többségbe kerültek a női képviselők. Az előzetes választási eredmények szerint a 80 képviselői helyből 44-et szereztek meg nők, s van esély rá, hogy számuk tovább gyarapodik, ha a fogyatékkal élőknek és az ifjúság képviselőinek fenntartott három parlamenti helyet is megszerzik - jelentette a BBC.

A hétfői általános választásokon, amelyeken összesen 53 mandátumról döntöttek, az uralkodó pártkoalíció (RPF) a képviselői mandátumok 78 százalékát szerezte meg.

Az afrikai ország alkotmánya 30 százalékban határozta meg a parlament női képviselőinek minimumát, ami legkevesebb 24 helyet biztosít számukra.

A női parlamenti kvóta betöltésére kedden zajlott le a szavazás. Ezekért a helyekért csak pártoktól független jelöltek indulhattak. A fiatalok és fogyatékkal élők helyeiről szerdán és csütörtökön döntenek.

Az előző törvényhozói testület 48,8 százalékban állt nőkből - már ez az arány is a legmagasabb volt a világon. A héten lezajlott szavazás után azonban már az említett három mandátum elnyerése nélkül is 55 százalékos többséget képviselnek.


(MTI)



 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés