CoolPolitika.hu

Nő a csehek elégedetlensége

2012  //  Okt  //  31  //  MTI

Nő a csehek elégedetlenségeNő a csehek elégedetlensége az országban uralkodó társadalmi állapotokkal és életkörülményekkel kapcsolatban. A helyzet megítélése - a gazdasági válság előtti, 2007-ben készített hasonló felméréssel összehasonlítva - szinte minden területen rosszabbodott.

A cseh tudományos akadémia októberi felmérése szerint a legnagyobb problémát az idős korosztályok és a rokkantak létbiztonsága, a fiatalok családalapítási lehetőségei, valamint a munkahelyek jelentik. A megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy az országban nem teremtették meg a megfelelő feltételeket az idősekről való gondoskodás biztosítására, mindössze kilenc százalék nyilatkozott úgy, hogy a gondoskodás megfelelő, míg négy százalék nem válaszolt a kérdésre. Az emberek 75 százaléka szerint a testi fogyatékkal élők helyzete is romlik, a gondoskodás róluk egyre alacsonyabb színvonalú és kaotikus.

 

Nagyon negatívak voltak a válaszok a családalapítás társadalmi feltételeit érintő kérdésekre. Mindössze 14 százalék látja jónak a helyzetet, 82 százalék szerint a körülmények rosszak vagy nagyon rosszak.    A csehek 80 százaléka szerint romlik a helyzet a munkavállalás terén is, egyre nehezebb új munkát találni és a munkahelyet megtartani. Az emberek több mint kétharmada szerint mind nehezebb új lakáshoz jutni, 26 százalék pedig azt állítja, hogy a csehországi körülmények e téren megfelelnek az európai átlagnak.

 

Ugyanakkor a művelődéshez, tanuláshoz és az általános egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés lehetőségei a megkérdezettek szerint ma jobbak, mint öt éve. A művelődési-tanulási lehetőségek az emberek 71 százaléka szerint javulnak az utóbbi években, míg az általános egészségügyi ellátás terén 58 százalék lát javulást.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés