CoolPolitika.hu

Koszos korcsok és a Watergate bugyrai

2008  //  Dec  //  04  //  coolpolitika

Koszos korcsok és a Watergate bugyraiÓriási adag szigorúan titkos anyaghoz férhet hozzá ezentúl bárki, aki kíváncsi Richard Nixon elnöki munkásságára. Az amerikai nemzeti archívum például rendelkezésre bocsátja azt a beszélgetést is, amikor az egykori elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Henry Kissingerrel eszmecserézik, aki dühében koszos korcsoknak titulálja az USA ellen harcoló vietnámiakat.

(Richard Nixon és Henry Kissinger Fotó: brisbanetimes.com)

 

Újabb anyagok titkosságát oldották fel az Egyesült Államokban Richard Nixon volt amerikai elnök tevékenységével kapcsolatban. Az amerikai nemzeti archívum mintegy 200 órányi hangfelvételt tett nyilvánosan hozzáférhetővé.

Az anyagok Nixon elnökségének több kényes epizódjára derítenek fényt. Például, Vietnam 1972 decemberi, Karácsonyi Bombázás néven elhíresült akciójának körülményeire is. Az egyik hangfelvételen, amely nem sokkal a hadművelet előtt készült, Nixon elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Henry Kissingerrel beszélget. Kissinger az Egyesült Államokkal szemben állókat koszos korcsoknak nevezte, Nixon pedig azt javasolta, hogy katonai csapásokkal kényszerítsék tárgyalóasztalhoz a vietkongokat. A tanácsadó erre azt válaszolta az elnöknek, hogy addig bombázzák az ellenséges vietnamiakat, míg el nem engedik a foglyul ejtett amerikai katonákat. 

A Linebacker II-nek keresztelt légi hadműveletben 188 amerikai katonai repülőgép vett részt. Több tucat ipari és infrastrukturális objektumot romboltak le Hanoi és Haifon környékén. A bombázások több mint másfél ezer ember halálát okozták - emlékeztetett a Korreszpondent hírügynökség.

Az egykor titkosított anyagok közül most nyilvánossá tettek néhány, nem kevésbé érdekes hangfelvételt a Nixon bukását okozó Watergate-ügyről, köztük Nixon ügyvédjének anyagait is.

1980 óta 12-ik alkalommal oldották fel egyes, a Nixon-érával kapcsolatos dokumentumok titkosságát az Egyesült Államokban, a mostanit megelőzően tavaly júliusban hoztak nyilvánosságra hangfelvételeket.  
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés