CoolPolitika.hu

Nincs időpontja az ítélethirdetésnek

2012  //  Aug  //  22  //  MTI

Nincs időpontja az ítélethirdetésnekAz ukrán fellebbviteli bíróság (semmítőszék) kedden úgy fejezte be a hatalmi visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő fellebbezésének vizsgálatát, hogy a bíró nem jelölte meg a határozat kihirdetésének dátumát.

A Korreszpondent ukrán hírportál szerint ezt az ellenzék precedens nélkülinek nevezte. Timosenko pártjában úgy vélik, hogy Sztanyiszlav Miscsenko bíró azért nem nevezte meg a határozathozatal időpontját, mert az az elnöki adminisztráció akaratától függ. Szerhij Vlaszenko, Timosenko ügyvédje feltételezi, hogy az ítéletet a semmítőszék augusztus 28-ig bizonyosan nem hirdeti ki. Akkor kezdi el ugyanis a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tárgyalni Timosenko keresetét, amelyben a volt miniszterelnök szabadsága korlátozása és politikai tevékenységének akadályozása miatt tett panaszt.

 

Timosenko védői biztosra vették, hogy a bíró az ülést mint korábban, most is elnapolja, Sztanyiszlav Miscsenko bíró azonban a volt miniszterelnök távollétében folytatta az eljárást. Felolvasta azt a törvényszéki orvosi szakvéleményt, amely szerint Timosenko betegségei krónikusak, de nem súlyosak és nem életveszélyesek, állapota stabil és kielégítő, ami lehetővé teszi, hogy a gyógyintézeten belül tartózkodva részt vegyen az ellene folyó eljárásokban. Okszana Drogobickaja ügyész, aki korábban nem egyszer kijelentette, hogy Timosenko jelenléte nélkül nem folytatható az eljárás, ezúttal nem tiltakozott, mondván, éppen a törvényszéki orvosi szakvéleményben foglaltak miatt.

 

A fellebbviteli perben a vád képviselői a semmítőszéki bíróságot arra kérték, hogy hagyja helyben a hatalmi visszaélés és az országnak okozott anyagi kár miatt hozott első- és másodfokú bírósági ítéletet, ami alapján Julija Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélték. A vád képviselői szerint túllépte hatáskörét azzal, hogy úgy írta alá 2009-ben az orosz gázszállításról szóló megállapodást, hogy azt nem vitatta meg a minisztertanáccsal, azzal pedig Ukrajna érdekeit sértette meg, hogy elfogadta az előnytelenül magas gázárat. A védelem szerint viszont a bíróság, amely jogerősen hétévre ítélte az exkormányfőt, nem tudta bebizonyítani, hogy Timosenko kárt okozott volna a szerződés aláírásával az országnak. Szerhij Vlaszenko ügyvéd emellett azzal érvelt, hogy az első- és másodfokú eljárások alatt számtalanszor sértették meg az eljárási rendet, s emiatt kérte az ítélet semmissé tételét.

 

Kiemelte, hogy Timosenkónak nem volt más választása, mint aláírni a megállapodást Moszkvával, mert - mint fogalmazott - a volt kormányfő akkor szükséghelyzetben cselekedett, mivel "katasztrofális" állapot alakult ki az Európába irányuló gázszállítások terén.http://korrespondent.net/ukraine/politics/1386020-sud-zavershil-rassmotrenie-kassacii-timoshenko-ne-obyaviv-reshenie

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés