CoolPolitika.hu

Nincs helye zsarnoki rendszereknek

2011  //  Nov  //  21  //  MTI

Nincs helye zsarnoki rendszereknekNincs helye többé zsarnoki rendszereknek a mediterrán térségben - mondta Szíriára utalva vasárnap Londonban megjelent sajtónyilatkozatában a török államfő.

Abdullah Gül, aki hétfőtől háromnapos állami látogatást tesz Nagy-Britanniában II. Erzsébet királynő vendégeként, a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi brit konzervatív lapnak kijelentette: Törökország már a megmozdulások előtt "erőteljesen javasolta" Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a reformok ütemének felgyorsítását. "Megmondtuk neki, hogy ha nem ő maga áll a változások élére, a dolgok nagyon rosszra fordulhatnak" - fogalmazott Gül az interjúban.

 

A török elnök cáfolta azokat a találgatásokat, hogy Törökország fegyveres beavatkozást tervezne a felkelők oldalán, de azt egyértelművé tette, hogy a török kormány üdvözli a szíriai rezsim ellenzékének fellépését. "Erőteljes, tiszta hangon kimondjuk, hogy a (szír) nép jogos követelései támogatásra lelnek részünkről" - mondta Gül. A török államfő részletek nélkül elmondta azt is a brit lapnak, hogy Törökország lehetőséget teremt a szíriai ellenzéknek találkozók, vitafórumok megrendezésére "szabad környezetben", és ehhez "diplomáciai platformot" biztosít. Gül az interjúban kijelentette: meggyőződése, hogy "a Földközi-tenger partján nincs többé helyük önkényuralmi, egypárti, elszámoltathatatlan és átláthatóságot nélkülöző rezsimeknek". Hozzátette: Aszad elnöknek, aki élt és tanult Nagy-Britanniában, "ezt meg kellene értenie".

 

Aszad maga egy másik nagy vasárnapi brit lapnak, a The Sunday Timesnak ugyanakkor azt mondta: az Arab Liga minapi fellépése a szíriai kormány ellen csak arra jó, hogy ürügyet szolgáltasson a nyugati országoknak egy katonai beavatkozáshoz. A szíriai államfő szerint egy külső fegyveres intervenció azonban "olyan földrengést okozna, amely az egész Közel-Keletet megrázná". Aszad nem először figyelmezteti a brit sajtón keresztül a külvilágot az esetleges beavatkozás "földrengésszerű" következményeire. A szíriai elnökkel a The Sunday Telegraph is interjút készített október végén, és Aszad ennek a brit lapnak akkor szintén azt mondta: Szíria "a térség törésvonala ... ha maguk megpiszkálják (itt) a földet, azzal földrengést okoznak". Hozzátette, hogy ha Szíriában "bármi probléma" támad, "az egész térség lángba borul", és a nyugati hatalmak "többtucatnyi Afganisztán" létrejöttét és regionális háborút kockáztatnának az esetleges beavatkozással.

 

A The Sunday Timesnak adott újabb interjúban Aszad utalást tett arra, hogy szerinte már most is külföldről fegyverekkel támogatott csoportok harcolnak Szíriában. Kijelentette: kormányának egyetlen lehetősége e fegyveresek felkutatása, a "fegyveres bandák" üldözése és annak megakadályozása, hogy fegyverek kerüljenek be Szíriába "a szomszédos országokból".    A szíriai elnök szerint "mára világossá vált", hogy nem békés tüntetésekről, hanem "fegyveres hadműveletről" van szó.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés