CoolPolitika.hu

Nikolics oroszországi látogatása

2012  //  Sze  //  11  //  Sipos Éva

Nikolics oroszországi látogatásaA májusban megválasztott új szerb vezetés az európai integráció mellett az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztését is prioritásnak tekinti. A belgrádi nyitási szándék iránt Moszkva részéről – úgy tűnik – van fogadókészség, melynek ékes bizonyítéka a hosszú ideje húzódó Stratégiai Partnerségi Megállapodás aláírása, illetve az évek óta ígért 1 milliárd dolláros hitel folyósítása lehetne.

Tomiszlav Nikolics szerb elnök májusi megválasztása óta immáron második alkalommal tesz látogatást Oroszországban: szeptember 11-én Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytat tárgyalásokat. A megbeszélések várhatóan a gazdasági kapcsolatok erősítésére, illetve szélesítésére fognak koncentrálni.Ezen belül orosz részről elsősorban a Déli Áramlat gázvezeték megvalósítása, szerb részről pedig az orosz tőke beáramlásának fokozása élvez prioritást. A májusi szerbiai választások óta egyértelmű nyitás, illetve közeledés figyelhető meg a szerb-orosz kapcsolatokban. Míg az előző, demokrata kormányzat határozott európai integrációs törekvése bizalmatlansággal töltötte el az orosz vezetést, a jelenlegi, Tomiszlav Nikolics–Ivica Dacsics páros iránt egyértelműen erősebb a szimpátia. (Bizonyos értékelések szerint a szerb kormánykoalíció létrejötte isorosz közvetítésnek köszönhető.)

 

Bár az új szerb elit szintén prioritásnak tekinti az EU-tagság elérését, külpolitikájában nem szorulnak háttérbe az orosz kapcsolatok. Ez egyfelől a régre visszavezethető személyes kapcsolatoknak, másfelől pedig bizonyos gazdasági szükségszerűségeknek is köszönhető. Tekintve, hogy az IMF a Belgrádnak ígért készenléti hitel befagyasztása mellett döntött, a szerb vezetésnek nem maradt más választása, mint hogy újra az évek óta ígért – más tekintetben ugyan, de szintén szigorú feltételekhez kötött – orosz hitelért folyamodjék. Szeptember 4-én a szerb kormány jegyzőkönyvben kérte az orosz felet, hogy az 1 milliárddollár értékű hitel folyósításávall támogassa a szerb költségvetést.

 

A Belgrádnak folyósítandó 1 milliárd dolláros hitel kérdése már évek óta napirenden van a szerb-orosz kapcsolatokban. A hitel lehetőségét Moszkva 2009-ben ajánlotta fel, a felek a kérdésben az első megállapodást 2010-ben írták alá. Még ebben az évben sor is került az első, 200 millió dolláros részlet folyósítására. A maradék 800 millió kifizetésének feltételeiről azonban azóta sem sikerült megállapodni. Moszkva az összeget kötött felhasználású hitelnek szánja, amiből elsősorban hadiipari, illetve infrastrukturális fejlesztéseket kíván eszközölni, orosz vállalatokat bízva meg a kivitelezéssel. A hivatalos orosz álláspont szerint az összeg folyósítása azért késik, mert szerb részről a projektek dokumentációjának kidolgozása halasztódik.

 

Az orosz hitel folyósítása, illetve a tervezett, orosz részvétellel megvalósuló hadiipari modernizáció kétségeket ébreszthet ugyan Szerbia európai integrációs szándékait illetően, a belgrádi vezetés szerint a két irány tökéletesen megfér egymás mellett.

Sipos Éva

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés