CoolPolitika.hu

Nigéria vádat emel Cheney ellen

2010  //  Dec  //  04  //  MTI

Nigéria vádat emel Cheney ellenVádat készül emelni Dick Cheney volt amerikai alelnök ellen Nigéria korrupcióellenes hatósága a Halliburton olajipari cég egyik korábbi részlegének 180 millió dolláros kenőpénzügyében; Cheney ügyvédje pénteken visszautasította a vádakat.

Az afrikai ország gazdasági bűnözés ellen harcoló bizottságának (EFCC) szóvivője csütörtökön közölte, hogy vádat készülnek emelni az alelnöksége előtt a Halliburton cég élén álló Cheney ellen, de részleteket nem árult el.    Az EFCC kedden beidézte a Halliburton nigériai leányvállalatának vezetőjét, miután a múlt héten házkutatást tartott az amerikai cég lagosi irodáiban, és őrizetbe vett tíz alkalmazottat, köztük külföldieket. Dick Cheney visszautasította az ellene felhozott vádakat, és ügyvédje, Terrence ODonnell csütörtökön Washingtonban "teljesen alaptalannak" nevezte azokat, valamint elmondta: az amerikai igazságszolgáltatás már nyomozást indított az ügyben, és arra a megállapításra jutott, hogy a volt alelnök részéről nem történt hivatali visszaélés.

 

A houstoni székhelyű KBR mérnöki vállalatot, amely 2007-ig a Halliburton egyik részlege volt, tavaly egy amerikai bíróság bűnösnek találta abban a vádpontban, miszerint 1994 és 2004 között 180 millió dolláros kenőpénzt fizetett nigériai tisztviselőknek, hogy elnyerje egy 6 milliárd dolláros projekt kivitelezésének jogát a Niger-deltában. A KBR és a Halliburton, melynek élén akkoriban Cheney állt, 579 millió dollárt fizetett azért, hogy ejtsék a korrupciós vádakat, de Nigéria, Franciaország és Svájc végül saját nyomozást indított az ügyben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés