CoolPolitika.hu

Népszavazási bizottságot állítana fel

2011  //  Dec  //  29  //  MTI

Népszavazási bizottságot állítana felÁllandó népszavazási bizottság létrehozását tervezi Enda Kenny ír kormányfő annak érdekében, hogy a társadalom teljes mértékben felkészülhessen az Európai Unió (EU) új kormányközi szerződését érintő esetleges népszavazásra - adta hírül szerdán az EUobserver című brüsszeli hírportál a Press Association brit hírügynökség értesülésére hivatkozva.

Az ír miniszterelnök kedden úgy fogalmazott, hogy addig nem tud biztos tájékoztatást adni arról, lesz-e népszavazás a tervezett kormányközi megállapodás elfogadásáról, amíg az államügyész nem osztja meg javaslatát a kormánnyal. Írországban minden népszavazás előtt felállítják ezt a bizottságot, hogy semleges információkat nyújtson a referendumra bocsátott témakörről. Marie Whelan ír főügyész jelenleg azt vizsgálja, hogy a szóban forgó megállapodás-tervezet részletei alkotmánymódosítást igényelnek-e ahhoz, hogy több hatáskört ruházzanak Brüsszelre.

 

Az eurózóna 17 tagállama és kilenc további uniós ország - Nagy-Britannia kivételével - abban állapodott meg az Európai Tanács december 9-i csúcstalálkozóján, hogy megerősítik az eurózónán belüli fiskális és költségvetési fegyelmet egy új kormányközi szerződés létrehozásával. A megállapodás-tervezetet december 16-án köröztették meg először a résztvevők között, a tagállamokon pedig nagy a nyomás a mielőbbi elfogadás érdekében. Írország - amely korábban népszavazáson utasította el a Nizzai és a Lisszaboni Szerződést - eleve reflektorfényben van a ratifikációval összefüggő esetleges problémák miatt. A legutóbbi, 2008-as szavazás során kemény kritikák érték a dublini kormányt amiatt, hogy túlságosan elbizakodott volt a népszavazás kapcsán, és hagyta, hogy a dokumentum bírálói alakítsák a vitát.

 

A franciák és hollandok által 2005-ben leszavazott alkotmánytervezetet követően a Lisszaboni Szerződés 2009. december elsején, hosszas politikai egyeztetés és nehézkes ratifikációs folyamat után lépett hatályba.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés