CoolPolitika.hu

Németországot tisztelik a leginkább

2012  //  Máj  //  30  //  MTI

Németországot tisztelik a leginkábbAz euróövezet adósságválsága közepette Németország a legtiszteletreméltóbb, Görögország pedig a legkevésbé tisztelt nemzet az Európai Unióban (EU) - derül ki az amerikai Pew Research Center agytröszt által frissen közzétett közvélemény-kutatásból.

A nyolc uniós tagállamban végzett felmérés szerint a megkérdezettek Németország vezetőit tisztelik a leginkább, őket tekintik a legkevésbé korruptnak, és a német társadalmat tekintik a legdolgosabb nemzetnek. Görögország ezzel szemben kíméletlen bírálatban részesült, a görögök ráadásul a német vezetés legkeményebb kritikusai. A megkérdezett hellének 60 százaléka mindemellett a legszorgalmasabb európai nemzetnek tartja magát. A felmérés rávilágított a Brüsszelben egyre nagyobb aggodalmat keltő észak-dél irányú megosztottságra. Egyetlen északi tagállam sincs jó véleménnyel a görögökről, jóllehet Nagy-Britannia, Franciaország és Németország még mindig  pozitívan tekint az olaszokra és a spanyolokra. Görögországban tapasztalható a legerősebb Berlin-ellenesség, a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott kedvezőtlenül a német vezetésről.

 

A kutatás arra is rámutatott, hogy 2009 óta romlott a gazdasági integráció megítélése; Csehországban a megkérdezettek 22, Olaszországban 20, Spanyolországban pedig 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy az európai egyesülés gyengítette a nemzetgazdaságot. Egyedül a németek körében emelkedett azok aránya, akik szerint az integráció "gazdasági áldást", az EU-tagság pedig pozitívumokat eredményezett. A válaszadók mindössze 37 százaléka vélte úgy, hogy az euró bevezetése jó dolog volt, míg a valutaövezeten kívüli országok állampolgárai - például a britek 73 százaléka - meglehetősen örülnek, hogy megtarthatták nemzeti valutájukat. A megkérdezettek az egységes Európa jelképeit ugyanakkor továbbra is támogatják: a felmérésben részt vevő eurózóna-tagállamok polgárai - például  a görögök 71, a franciák 69, és a németek 66 százaléka - meg szeretnék tartani a közös valutát ahelyett, hogy visszatérnének nemzeti fizetőeszközeikhez.

 

Az európaiak megosztottak annak eldöntésében, hogy ki tehető felelőssé gazdasági bajaikért. A görögök (87 százalék) az olaszok (84 százalék) a lengyelek (90 százalék) és a csehek (91 százalék) például saját kormányaikat hibáztatják, ám a franciák (74 százalék) és a spanyolok (78 százalék) a bankokat és egyéb pénzügyi intézeteket okolják. Németországban és Nagy-Britanniában a gondokért a kormányokat és a bankokat egyaránt hibáztatják - derült ki a szóban forgó kutatásból. A közvélemény-kutatást Németországban, Görögországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Csehországban, valamint az Egyesült Államok bevonásával készítették, március 17. és április 16. között mintegy 8 ezer ember megkérdezésével.

 http://www.pewglobal.org/2012/05/29/european-unity-on-the-rocks/

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés