CoolPolitika.hu

Nem lesz könnyű Obamának - Kenya újjong

2008  //  Nov  //  05  //  coolpolitika

Nem lesz könnyű Obamának - Kenya újjongNehéz gazdasági helyzetet örököl Barack Obama és a demokrata adminisztráció, a gazdaság jövőre a legjobb esetben is csak stagnálni fog, és miközben takarékosságra volna szükség, Obama választói a körülmények gyors javulását várják. Kenya népe közben örömmámorban úszott szerda hajnalban azt követően, hogy a fekete bőrű poliikus nyerte az amerikai elnökválasztást.

A rosszabb forgatókönyvvel, az amerikai GDP 1 százalékos csökkenésével számol a Kopint-Tárki kutatóintézet vezető elemzője. Nagy Katalin elmondta: az ingatlan- és pénzügyi válság nyomán mind a fogyasztás, mind a beruházások visszaestek, így Obamára a válságmenedzselés nem túl lelkesítő feladata vár, miközben számolnia kell azzal, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 8 százalékra duzzadt fel. - Ebben a helyzetben Obamának takarékossági programot kell hirdetnie, és hozzá társadalmi támogatást szereznie, noha az őt megválasztók nem arra készülnek, hogy áldozatokat hozzanak - fejtette ki Nagy Katalin.

Átmeneti megoldás az az 50 milliárd dolláros hitelkeret lehet, amelyet az ismert 700 milliárd dolláros csomagból különített el a Bush-kormányzat annak érdekében, hogy a törleszteni nem képes adósokat lélegeztető készüléken tartsák - jelezte Sarkadi Szabó Kornél. Ennek ellenére a Cashline vezető elemzője úgy véli, hogy a pénz és tőkepiacok a demokraták gazdaságpolitikáját jobbnak minősítik, mint a vesztes  republikánusok koncepcióját, ezért az várja, hogy a részvénypiacok az év végéig lassú emelkedést mutatnak majd.


Kenya örömmámorban ünnepelt Obama győzelme után


Az afrikai ország nyugati részén lévő Kogelóban, Obama kenyai rokonainak szülőföldjén az emberek óriáskivetítőn követték figyelemmel a választási éjszaka eseményeit, és miután bizonyossá vált, hogy az afroamerikai szenátor győzött, a helybeliek összeölelkeztek, táncra perdültek, a kenyai kormány pedig sietett jókívánságait kifejezni az Egyesült Államok megválasztott új elnökének. Mwai Kibaki kenyai államfő percekkel a történelmi győzelem után honfitársait szabadnappal ajándékozta meg, hogy Kenya népe csütörtökön méltóképpen ünnepelhesse Obama szenátor és országunk diadalát. Sarah Obama, az új elnök nagyapjának harmadik felesége Kogelóban él, és családi körben ünnepelt. Bár nem vérrokona Barack Obamának, a leendő amerikai elnök mégis nagymamájának tartja őt.

Hírügynökségi beszámolók szerint nem csak Kenyában, hanem Afrika-szerte reggelig ünnepeltek az emberek. Desmond Tutu nyugállományú fokvárosi érsek, az apartheid ellen harc dél-afrikai jelképe, Obama győzelmét kommentálva kijelentette: a színes bőrű emberek számára a határ a csillagos ég.


Joe Biden - az USA első katolikus vallású alelnökeA delaware-i szenátor 1942. november 20-án született a pennsylvaniai Scrantonban. Baccalaureatusi oklevelet szerzett a Delaware-i Egyetemen és jogi diplomát a Syracuse-i Egyetemen. 1969-ben a delaware-i ügyvédi kamara tagja lett. Első házasságából két fia, a jelenlegiből egy lánya van. Felesége Jill Tracy Jacobs.

1966-ban, még egyetemista korában nősült először. Neilia Hunterral két fiuk és egy lányuk született. 1972-ben választották meg először amerikai szenátorrá. Hat héttel később az anya és a kislány autóbalesetben meghalt, és a két fiú is súlyosan megsérült. Biden emiatt le akart mondani mandátumáról, de a szenátusi többség vezetője lebeszélte erről. Még sérülten fekvő egyik fia ágya mellett tette le a hivatali esküt. Mindkét fiú felépült, és ő öt évig egyedül nevelte őket. Mindennap három órát utazva járt be Washingtonba, és ez ma sincs másképp. 1975-ben ismerkedett meg Jim Tracy Jacobs tanárnővel, akit két évvel később elvett feleségül. Egy lányuk született.

Bidennek a mostani már a hatodik hatéves szenátori terminusa. A külügyi bizottság elnöke, és tagja az igazságügyi bizottságnak is. A szenátorok szavazatait nyilvántartó több szervezet szerint is ő az egyik legliberálisabb szenátor. A boszniai háború idején ő volt az egyik legharcosabb támogatója annak, hogy megvédjék a balkáni ország muzulmán lakosságát. Amikor ifjabb George Bush kormánya egyre inkább hajlott arra, hogy háborút indítson Irak ellen, Biden azon a véleményen volt, hogy valószínűleg nincs más választás, mint Szaddám Husszein elmozdítása, de ellenezte, hogy az Egyesült Államok ezt egyoldalúan tegye meg, és azt mondta: csak akkor indítsanak háborút, ha már kimerültek a diplomáciai lehetőségek. Ellenezte George Bushnak azt a tervét is, hogy az iraki erőszakcselekmények visszaszorítására növelni kell az országot megszállva tartó katonák számát.

 
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés