CoolPolitika.hu

Nem szeretik az egyenruhát a nemzetiségek

2011  //  Nov  //  08  //  MTI

Nem szeretik az egyenruhát a nemzetiségekNem szeretik az egyenruhát a Szerbiában élő nemzetiségi fiatalok. Erről árulkodnak a szerb katonaságnál és rendőrségnél szolgáló nemzetiségi fiatalokról szóló adatok: a kisebbségekhez tartozó személyek aránya épphogy meghaladja a 7 százalékot - írta a belgrádi Vecernje Novosti internetes kiadásában.

A katonaság illetékesei szerint ennek az a magyarázata, hogy a fiatalokat egyszerűen nem érdekli az egyenruhával járó nehéz és gyengén fizetett munka. A szerb védelmi minisztériumnál nem csinálnak titkot abból, hogy a bosnyák, az albán, a magyar és a más nemzetiségű fiatalok alulreprezentáltak a szerb katonaságnál. Szerbia professzionális katonaságának soraiban a szerb nemzetiségűek aránya 92,64 százalék. A 2002-es népszámlálási adatok szerint a szerbek a lakosság 83 százalékát teszik ki. "Az lenne az ideális, ha a katonaságnál szolgálók nemzeti hovatartozása is ezt az arányt tükrözze" - hangsúlyozzák a védelmi minisztérium illetékesei.

 

A megoldást abban látják, hogy erősíteni kell az együttműködést a fegyveres erők és a községek között, hogy a kisebbségek tagjai is jobban tájékozódhassanak a katonák életéről, életkörülményeiről és hajlandóak legyenek a katonai hivatást vállalni. Másrészt azt is fontosnak tartják az illetékesek, hogy a profi katonák toborzásáról és a katonai akadémián való továbbtanulási lehetőségekről a nemzetiségek nyelvén is megfelelően tájékoztassák a fiatalokat. A szerb rendőrségnél, ahol ugyancsak nincsenek megfelelő arányban képviselve a nemzetiségek, arra hívják fel a figyelmet, hogy a szép szavakon kívül komolyabb motivációra is szükség van.

 

Egy kezdő rendőr fizetése valahol az ország belsejében gyakran alig haladja meg a 20 ezer dinárt, ami körülbelül 200 eurónak, azaz 60 ezer forintnak megfelelő összeg. Ivica Dacic miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter a minap Temerinben és Óbecsén elmondta, hogy a Vajdaságban több nemzetiségi fiatalra lenne szükség a rendőrségnél, és annak fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a rend őreinek célszerű lenne megtanulniuk a helyi lakosság nyelvét is.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés