CoolPolitika.hu

Nem nőtt a szegénységben élő száma

2012  //  Sze  //  12  //  MTI

Nem nőtt a szegénységben élő számaHáromévnyi növekedés után 2011-ben már stagnált a szegénységben élők száma az Egyesült Államokban. A háztartások átlagos évi reáljövedelme ugyanakkor 1,5 százalékkal csökkent - közölte az Egyesült Államok Népszámlálási Irodája szerdán.

A szervezet tájékoztatása szerint 46,2 millió amerikai élt a szegénységi küszöb alatt 2011-ben, ami 15,0 százalékos szegénységi rátának felel meg. Az iroda a háztartásban élők számához viszonyított jövedelemmel méri a társadalmi jólétet: egy egyedülálló 65 év alatti ember számára 11.702 dollár (mintegy 2,57 millió forint), míg egy két felnőttből és három gyermekből álló családban 26.884 dollárnyi éves jövedelem a szegénységi küszöb. Az egészségbiztosítás nélküli amerikaiak száma a 2010. évi 50 millióról 48,6 millió csökkent 2011-ben, így tavaly az amerikai lakosság 15,7 százaléka nem rendelkezett érvényes egészségbiztosítási szerződéssel.

 

A jövedelmek egyenlőtlenségét mérő Gini-mutató 1,6 százalékkal 0,477-re nőtt tavaly, s így először nőttek a jövedelmbeli különbségek 1993 óta. A Gini-mutató nulla és egy közötti skálán méri a jövedelmek eloszlását egy társadalomban. A mutató nulla értéket vesz fel, ha a jövedelmek egyenletesen oszlanak el, míg egyet, ha a társadalom összjövedelme egy kézben összpontosul. Az amerikai gazdaság helyzete az egyik legfontosabb téma az amerikai elnökválasztási kampányban. A republikánus kihívó Mitt Romney szerint a magas államadósság és a nagyobb állami szerepvállalás elfojtja a vállalkozásokat és a gazdasági növekedést, és az Obama-kormányzat kudarcot vallott a munkahelyteremtésben. A jelenlegi elnök, a demokratikus színekben újraválasztásért induló Barack Obama azzal érvel, hogy az állami szerepvállalás elengedhetetlen volt több fontos iparág, így az autóipar megmentéséhez és az amerikai gazdaság - nyolcévnyi republikánus irányítás után - sokkal rosszabb állapotban lett volna, ha az állam nem lép közbe.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés