CoolPolitika.hu

Nem kapott vízumot a volt norvég kormányfő

2012  //  Jún  //  12  //  MTI

Nem kapott vízumot a volt norvég kormányfőKína nem adta meg a beutazási engedélyt Norvégia volt miniszterelnökének, aki egy egyházakkal kapcsolatos nemzetközi rendezvényre volt hivatalos.

Kjell Magne Bondevik kormányfői terminusa 2005-ben ért véget, s most a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának (WCC) első kínai rendezvényére kapott meghívót, amit a kelet-kínai Nankingban (Nanjing) tartanak. A szervezet főtitkára, az ugyancsak norvég Olav Fykse Tveit meglepetésének és csalódottságának adott hangot a történtek miatt, s a lépést szerencsétlennek tartotta a tervezett fórum kimenetele szempontjából. A kereszténydemokrata párti Bondevik az Aftenposten című norvég lapnak azt nyilatkozta, hogy a kínai nagykövetségen nem indokolták a döntést, s a lap szerint ő az egyetlen, aki a 30 fős delegációból nem kapott vízumot.

 

A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden kitért a válasz elől, s írásos közleményében csupán annyit közölt, hogy kínaiak vízumkérelmét naponta utasítják el, a vízumpolitika országonként változó, az esetet pedig nem kell "túlmagyarázni". Bondevik az Aftenpostenben úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal nélküle is le fogják tudni bonyolítani a rendezvényt, bár ő szívesen vett volna részt rajta. A helyzetet úgy értelmezte, mint a nem nyugvó kínai harag megnyilvánulása, amiért két éve a norvég Nobel-díj Bizottság Liu Hsziao-po kínai másként gondolkodónak (Liu Xiabo) ítélte a Nobel-békedíjat. A norvég politikus, aki Oslóban jelenleg egy emberi jogokat támogató békeközpontot vezet, arra is kitért, hogy 2010 októbere óta a norvégok közül sokaknak utasították el a vízumkérelmét. "Nekem nem volt közöm a díj odaítéléséhez, de talán olvastak arról, hogy pozitívan viszonyultam hozzá" - jegyezte meg az exkormányfő.

 

Kína és Norvégia között a börtönbüntetését töltő Li Hsziao-po díjazása óta jelentősen megromlott a diplomáciai és a gazdasági kapcsolat, mivel Peking nem hitte, hogy a norvég kormánynak nem volt beleszólása a békedíj odaítélésébe. A norvég gazdaságot - elsősorban is a halexportot- súlyosan érintő lépéseket Oslo szankciókként éli meg.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés