CoolPolitika.hu

Nem igazoltathat a rendőrség a bőrszín miatt

2012  //  Okt  //  30  //  MTI

Nem igazoltathat a rendőrség a bőrszín miattSenkit sem igazoltathat a rendőrség Németországban kizárólag a bőrszíne miatt - mondta ki keddi ítéletében a Rajna-Pfalz tartományi közigazgatási fellebbviteli bíróság.

 A koblenzi bírói testület ítélete szerint a rendőrök alkotmányellenes módon járnak el, ha egyedül a bőrszín alapján döntenek arról, hogy igazoltatnak-e valakit. Az ilyen eljárás ellentétes a német alaptörvény diszkriminációt tiltó rendelkezésével (a 3. cikkely 3. paragrafusával), amely szerint a származás, a faj, az anyanyelv, a vallás, a vallásos meggyőződés, illetve a politikai nézetek alapján senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni vagy előnyben részesíteni.

 

A bíróság közleménye szerint az ítéletet egy "sötét bőrű" német állampolgár és a szövetségi rendőrség jogvitájában hozták. A 26 éves felperes azért fordult bírósághoz, mert a bőrszíne miatt igazoltatták egy Kasselből Frankfurtba tartó vonaton. Az alperes a szövetségi rendőrség működéséről szóló törvényre hivatkozott, amely szerint a rendőrök az illegális bevándorlás elleni küzdelem részeként bárkit felszólíthatnak a személyazonossága igazolására a vasúti járatokon, ha az illetőről feltételezhető, hogy érvényes engedély nélküli beutazás céljával tartózkodik a szerelvényen. A szóban forgó szakaszon pedig gyakran előfordulnak illegális bevándorlók, és mivel a hatóság helyzete csak szúrópróbaszerű ellenőrzést tesz lehetővé, a rendőrök indokoltan válogatnak az utasok között a külső alapján - érvelt az alperes képviselője.

 

Az elsőfokú közigazgatási bíróság a rendőrség álláspontját fogadta el. A fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet és megállapította, hogy az igazoltatás jogellenes volt. A szövetségi rendőrség képviselői ezt követően bocsánatot kértek a felperestől az eljárás miatt. A felek ezzel lezártnak tekintik a vitát.    Jogvédők üdvözölték a jogerős bírósági döntést. Christine Lüders, az állami fenntartású, független intézményként működő diszkriminációellenes ügynökség (ADS) vezetője például úgy vélte, az ítélet rámutat arra, hogy az alaptörvény az állami szerveknek is megtiltja a rasszista indíttatású hátrányos megkülönböztetést.

http://www.mjv.rlp.de/icc/justiz/nav/699/broker.jsp?uMen=6993f1d2-a512-11d4-a737-0050045687ab&uCon=0998fb32-0ba3-10dc-32ae-477fe9e30b1c&uTem=aaaaaaaa-aaaa-aaaa-aaaa-000000000042

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés