CoolPolitika.hu

Nem fellebbezett a pápai komornyik

2012  //  Okt  //  11  //  MTI

Nem fellebbezett a pápai komornyikNem folytatódik másodfokon a Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja elleni per a vatikáni bíróságon, miután Gabriele védőügyvédje nem fellebbezett az első fokon kiszabott 18 hónapos ítélet ellen.

Cristina Arru, Paolo Gabriele védőügyvédje az Ansa hírügynökséggel közölte, hogy védencével egyeztetve nem nyújtott be fellebbezést a vatikáni bíróságon. Gabrielének az október 6-i első fokú ítélettől számítva három munkanap állt rendelkezésére a fellebbezéshez. Gabriele jelenleg házi őrizetben van vatikáni otthonában. Az Ansa szerint a fellebbezési jogról való lemondás azt a feltételezést erősíti meg, hogy a komornyik pápai kegyelemben fog részesülni. Ezt az első fokú ítélet után Ferederico Lombardi vatikáni szóvivő is "nagyon valószínűnek" nevezte. A kegyelem módozata és ideje azonban még nem ismert. Gabrielét a mai napig nem bocsátották el állásából, továbbra is megkapja komornyiki fizetését. Az olasz sajtó úgy látja, a Vatikán nem engedheti meg magának, hogy Gabriele elhagyja a pápai állam területét és a nemzetközi sajtónak nyilatkozzon. A lapok szerint Gabrielét a Vatikánban tartják majd, a pápához kevésbé közeli állást ajánlva fel neki.

 

A pápai kormonyikot május 24-én tartóztatták le. Hatvan napot töltött a vatikáni fogdában. Pere szeptember 29-én kezdődött a vatikáni bíróságon és egy hét alatt le is zárult. A vatikáni bíróság tizennyolc hónap börtönbüntetésre ítélte lopás minősített esete miatt. Gabriele bizalmas dokumentumokat és értékes tárgyakat lopott el XVI. Benedek és titkára dolgozószobájából. A vatikáni dokumentumok egy részét átadta az olasz sajtónak.    A bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság informatikusa elleni per megkezdésének időpontját a vatikáni bíróság még nem hozta nyilvánosságra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés