CoolPolitika.hu

Nem akarnak hazamenni a halászok

2011  //  Már  //  07  //  MTI

Nem akarnak hazamenni a halászokNégyen nem akarnak visszatérni hazájukba abból a 31 észak-koreaiból, akiket egy hónappal ezelőtt vettek őrizetbe, miután halászhajójukkal dél-koreai vizekre sodródtak - mondták pénteken szöuli tisztségviselők.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium arról tájékoztatott, hogy a hajó fedélzetén utazókat hazatelepítik, de négyen közülük - egyikük a kapitány - jelezték, hogy Dél-Koreában kívánnak maradni. Az észak-koreai vöröskereszt szerint a szóban forgó négy személy is már korábban "világosan kifejezte távozási szándékát", és Szöul valójában különféle eszközökkel nyomást gyakorol rájuk, hogy maradjanak. Phenjan kijelentette, hogy amit Dél-Korea tesz, az "súlyos provokáció".

 

A minisztérium pénteken azt is közölte, hogy a panmindzsoni határátkelőnél várakozó 27 halászért egyelőre nem jelentkeztek az észak-koreai hatóságok. Az 1953-ban véget ért koreai háború óta már több mint 20 ezer észak-koreai állampolgár menekült át délre, s különösen az utóbbi években disszidáltak sokan az otthon tapasztalt rendkívüli gazdasági nehézségek miatt. Dél-Korea politikája az, hogy befogadja a jobb élet reményében érkezőket, illetve repatriálja azokat, akik haza akarnak térni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés