CoolPolitika.hu

Negatív kilátás Horvátországnak

2012  //  Máj  //  31  //  MTI

Negatív kilátás HorvátországnakLeminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Horvátország szuverén adósosztályzatainak kilátását pénteken a Moodys Investors Service, a növekedéssel és a költségvetési konszolidációs programmal kapcsolatos kockázatokra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek hajnalban Londonban közölte, hogy a kilátásrontás a helyi valutában, illetve devizában fennálló horvát államadósság "Baa3"-as - más hitelminősítők módszertanában "BBB mínusz"-nak megfelelő - besorolására vonatkozik. Ha a Moodys innen leminősíti Horvátországot, akkor a horvát szuverén adósságosztályzat a befektetésre már nem ajánlott "Ba" kategóriába kerülne át. A hitelminősítő az osztályzati kilátás rontásához fűzött indoklásában a döntés elsődleges tényezőjének nevezte a horvát gazdaság kilábalását és középtávú növekedési kilátásait terhelő kockázatokat. A Moodys szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása óta még hangsúlyosabbá váltak a devizahitelekből táplált magánfogyasztásra és építőipari tevékenységre alapuló horvát gazdasági modell gyengeségei. Ennek eredményeként a horvát gazdaság - amely a 2000-2008 közötti időszakban átlagosan 4,3 százalékos éves növekedési ütemeket produkált - az utóbbi három évben egyáltalán nem növekedett.

 

A Moodys szerint Horvátország jövőbeni növekedési kilátásait is jelentős kockázatok terhelik, részben a gazdasági modell átalakítását célzó szerkezeti reformok ütemével és kiterjedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Az osztályzati kilátás negatívra rontásának másik fő indoka a Moodys elemzése szerint a horvát kormány költségvetési konszolidációs programját övező végrehajtási kockázat. A cég megítélése szerint a program "túlzottan derűlátó" növekedési feltételezésekre épül, és potenciálisan túlbecsüli egyes tervezett költségtakarékossági intézkedések államháztartási hatásait. A Moodys közölte: "megfontolás tárgyává" tenné Horvátország leminősítését, ha tovább romlanának a horvát gazdaság növekedési kilátásai, és ha középtávon nem sikerülne érvénybe léptetni a kormány költségvetési konszolidációs programját.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés