CoolPolitika.hu

Narkóval vallatja Mumbai a babaarcú terroristát

2008  //  Dec  //  04  //  coolpolitika

Narkóval vallatja Mumbai a babaarcú terroristátIgazságszérummal jár a mumbai merénylet végére az indiai rendőrség. Hozzáértők szerint az egyetlen élve maradt és elfogott terroristából ezzel a módszerrel lehet a legkönnyebben kiszedni az igazságot.

Feszültséget váltott ki a napokban India és Pakisztán között a mumbai merénylet után elfogott, egyetlen életben maradt terrorista személye és annak származása - írja a The Times. Újdelhi ugyanis állítja: tudomása van arról, hogy a merénylők kapcsolatban voltak Pakisztánnal, ezért ötven terrorista kiadatását követeli az országtól. Bizonyíték híján Iszlámábád nem kíván együttműködni. Aszif Ali Zardari elnök, Pakisztán nemrégiben megválasztott államfője együttműködést ígért arra az esetre, ha a nyomok mégis Pakisztánba vezetnének.

Mint a CoolPolitika is megírta: a terroristák múlt héten, szerdán indítottak összehangolt támadást Mumbaiban. Gyors egymásutánban tíz célpont ellen követtek el támadást, ezek közül háromban - két luxusszállóban és egy zsidó közösségi házban - túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat. A terrortámadásoknak az eddigi összesítések szerint 188 halottja van, és életét vesztette 11 terrorista is. Bár a támadók hangoztatott célpontjai nyugati, elsősorban brit és amerikai állampolgárok voltak, az áldozatok nagy része indiai. A mostani adatok szerint összesen tizennyolc külföldi veszthette életét, de bizonyosan csak nyolc külföldi halottról tudni.

Az indiai hatóságok szerint a terroristák jól képzettek voltak, remek helyismerettel. A támadás során emailezésre is használható Blackberry telefonokkal kommunikáltak, és GPS-szel is fel voltak szerelve.

Az elfogott 21 éves Adzsmal Amir Kamal (a sajtó csak babaarcú terroristaként emlegeti) kihallgatásakor azt vallotta, hogy a támadók pakisztáni állampolgárok voltak - közölte vasárnap több indiai lap titkosszolgálati körökre hivatkozva. Mindegyiküket a pakisztáni Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege, szélsőséges iszlamista szervezet) képezte ki. Szerda este a tengeren megkaparintottak egy hajót, és azon, majd pedig gumicsónakokon jutottak el Mumbaiba.

Iszalamabad bejelentette, hogy az elhangzottakat kivizsgálja. Az eredményes vallatás pedig úgy képzelhető el az indiai szakértők szerint, hogy Adzsmal Amir Kamal kap egy úgynevezett igazságszérumot, amelynek hatására remélhetőleg mindent titkot elmond.

A mumbai hatóságoknak ez a fajta kábítószer már tavaly is sikert hozott egy ügy nyomozása során, hiszen két sorozatgyilkost is elfogtak. A jelenlegi demokráciákban ez a vallatási forma tiltólistán szerepel, ám az egykori nyugati kémek szinte kizárólag ezzel a szerrel dolgoztak a hidegháború ideje alatt. 

 


A Laskar-e-Taiba Kasmír függetlenségéért harcol. 1986-ban jött létre az India és Pakisztán között vitatott határtérségben, amely már több mint fél évszázada feszültség forrása a két dél-ázsiai ország között. A lázadószervezetet hat éve mindkét országban betiltották. India azóta is e szervezetet teszi felelőssé a területén elkövetett merényletekért.
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés