CoolPolitika.hu

Nagyszabású kiállítására készül a National Gallery

2011  //  Sze  //  26  //  MTI

Nagyszabású kiállítására készül a National GalleryA londoni National Gallery 2012. évi programjának egyik kiemelt tárlata lesz a múzeum első nagyszabású fotókiállítása, amely a fotográfia elmúlt 150 évének történelmén kalauzolja végig a látogatókat.

A múzeum jövő októberben megnyíló Seduced by Art: Photography Past and Present (A művészet által elcsábítva: a fotográfia múltja és jelene) című kiállításán a korai és a kortárs fotográfia "kivételes alkotásain" keresztül ismerhetik meg az érdeklődök a fényképészet elmúlt 150 évének történetét. A különleges tárlat a William Turner angol romantikus festő és a 16. századi velencei reneszánsz egyik legnagyobb képviselőjeként tisztelt Tiziano Vecellio alkotásainak szentelt kiállítások mellett a galéria 2012-es évadjának harmadik legnagyobb attrakciója lesz - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

 

Mások mellett Tom Hunter, Thomas Struth, Craigie Horsfield, Sam Taylor-Wodd és Beate Gütschow munkái között barangolva fedezhetik fel a látogatók a fotográfia legnevesebb képviselőinek alkotásait. A kurátorok a korai és a késő 19. századi fényképészek közötti kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt és egyúttal bemutatják, hogy miként merítettek inspirációt a műfajilag-behatárolt alkotások olyan más művészettörténeti hagyományokból és témákból, mint a csendéletek, a tájképek és a portrék. Eltekintve a brit fotós, Tom Hunter munkásságának szentelt kisebb és ingyenesen megtekinthető kiállításától, a galériának ez lesz az első nagyszabású fotótárlata, amely kitűnő lehetőséget kínál a fotográfia valódi művészetként való felfogásáról szóló több évtizedes vita lezárására, vagy legalább is új szintre emelésére.

 

A jövő év másik két kiemelt kiállításainak egyikén a fényjáték két nagymestereként tisztelt William Turner és Claude Lorrain 17. századi francia tájképfestő művészetében felfedezhető kapcsolatokat ismerhetik meg a látogatók. A 2012 márciusától júniusig tartó kiállítást követően kortárs brit művészek, költők és zeneszerzők Tiziano Vecellio három festménye inspirálta munkáit állítja ki a galéria. A Metamorphosis: Titian 2012 (Átváltozások: Tiziano 2012) című tárlat júliusban, az olimpiai játékokkal egy időben nyílik meg.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés