CoolPolitika.hu

Nagyobb földrengéstől tartanak Olaszországban

2011  //  Dec  //  05  //  MTI

Nagyobb földrengéstől tartanak OlaszországbanSzünet nélkül remeg a föld a dél-olaszországi Basilicata és Calabria területén. A lakosság Facebook oldalon osztja meg félelmeit.

Kisebb pánikot keltett, amikor az utóbbi két napban az olasz Országos Geológiai és Vulkanológiai Intézet (Ingv) földrengésmérő műszereket állított fel Rotonda, Orsomarso, Castelluccio és Santa Domenica Talao településén. Az olasz csizma orrában már az év első négy hónapjában intenzív szeizmológiai tevékenységet mértek. Novemberben a rezgések huszonhét alkalommal lépték túl a Richter-skála szerinti kettes erősséget. Az itt élők nem tudják elfelejteni Enzo Boschinak, a geológiai intézet volt elnökének 1999-ben tett kijelentéseit, miszerint harminc éven belül pusztító földrengés rázza meg Dél-Olaszországot. Boschi szerint a helyszín nem a calabriai Reggio és nem a szicíliai Messina városa lesz, ahol már 1908-ban 7,2-es földrengés rombolt. Calabriában utoljára 1998-ban volt földrengés egy áldozattal.

 

A sajtó emlékeztetett arra, hogy a 8102 olasz önkormányzati település negyvenöt százaléka számít földrengésveszélyesnek, ez az arány Itália déli részén jóval magasabb, hetven százalékos. Az utóbbi száz évben Olaszországban százhúszezren haltak meg földrengésben (nyolcvanezren 1908-ban). Negyven év alatt száz milliárd eurót költöttek földrengés utáni újjáépítésre. A 2009 áprilisában több mint háromszáz áldozatot követelő abruzzói földrengéskor Giampaolo Giuliani geológusprofesszor rezgésmérés alapján figyelmeztetett a közelgő tragédiára. Az őt akkor pánikkeltésért feljelentő geológiai intézet ellen idén ősszel, a laquilai bíróságon per indult katasztrófa okozás vádjával. 
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés