CoolPolitika.hu

Munkahelyteremtő gazdasági tervet ígért Obama

2011  //  Aug  //  28  //  MTI

Munkahelyteremtő gazdasági tervet ígért ObamaÚj, munkahelyteremtő és a deficit csökkentését szolgáló gazdasági terv előterjesztését ígérte hétfőn este az iowai Decorahban Barack Obama amerikai elnök, aki aznap reggel háromnapos, három államot érintő, autóbuszos kampánykörútra indult.

A terv részleteit az elnök nem ismertette. Kijelentette, hogy az amerikai gazdaság állapota nem indokolta az Egyesült Államok adósi leminősítését, s az nem is történt volna meg, ha Washingtonban már két-három hónappal ezelőtt meghozták volna a szükséges döntéseket. Reményét fejezte ki, hogy a kongresszus "nagyon komolyan" veszi majd az adóügyi reformot. Az elnök, miközben a megosztottságért való felelősséget a kongresszusra - ki nem mondottan a republikánusokra - hárította, igyekezett egyfajta, a vitákon felül emelkedő, országegyesítői szerepbe helyezni magát. Miként órákkal korábban, a kampánykörút első állomásán, a minnesotai Cannon Fallsban, Decorahban is azt hangoztatta: ideje, hogy a politikusok véget vessenek a konfrontációs játéknak, és hogy az első helyre, a pártok fölé helyezzék az országot. A legfontosabb feladat a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés felgyorsítása - tette hozzá.

 

Utalt rá, hogy többen azt kérték tőle: a kiélezett helyzetben ne engedje szabadságra menni a honatyákat, és hívja össze rendkívüli ülésre a kongresszust. Az elnök azonban üdvösebbnek tartja, ha a politikusok hazatérnek választói körzetükbe, és meghallgatják választóik akaratát, hogy szeptemberben ennek ismeretében folytassák a munkát. Obama felhívta a figyelmet, hogy az ország és a gazdaság helyzetéért a választott tisztségviselők - beleértve őt magát is - felelősséggel tartoznak. A felvetésre, hogy az adósságplafon megemeléséről folytatott tárgyalásokon lehetett volna keményebb is a republikánusokkal szemben, Obama kijelentette, hogy egy lehetséges technikai csőd okozta járulékos károk nagyon nagyok lettek volna, és ő nem akarta "kockára tenni a megélhetést és a jólétet".

 

Elismerte viszont, hogy nem állt szándékában "az ésszerűtlenséget" jutalmazni. Obama sürgette, hogy a kongresszus a jövő évre is hosszabbítsa meg a bért terhelő adó terén nyújtott kedvezményt, ami évente mintegy 1000 dollárral növeli egy átlagos amerikai család bevételeit. Felszólította a törvényhozást, hogy mielőbb fogadja el a közúti és vasúti építkezéseket finanszírozó országos infrastrukturális bank létrehozásáról szóló törvényt, a szabadalmi rendszert átalakító jogszabályt, valamint hagyja jóvá a függőben lévő kereskedelmi megállapodásokat.

 

Az elnök, aki kedden egy mezőgazdasági fórum házigazdája lesz az iowai Peostában, ismételten sürgette, hogy a törvényhozás "kiegyensúlyozott megközelítéssel" csökkentse a deficitet, vagyis azt, hogy a takarékossági intézkedések mellett a leggazdagabb amerikaiak és a legnagyobb vállalatok adóterheinek növelése és a szociális programok racionalizálása is része legyen a hiány lefaragásának. Obama szerint a deficitprobléma megoldásához meg kell hozni bizonyos "szerény áldozatokat".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés