CoolPolitika.hu

Mumbaiban gondok vannak a késlekedő monszun miatt

2009  //  Júl  //  13  //  MTI

Mumbaiban gondok vannak a késlekedő monszun miattAz esőfakasztás gondolatával foglalkoznak Mumbai vezetői, miután a késlekedő monszun miatt veszélybe került India pénzügyi fővárosának ivóvízellátása.

A gyenge monszunszél eddig a szokásosnál kevesebb csapadékot hozott, és a város 3,3 milliárd literes napi vízfogyasztását biztosító hat tó szintje jelentősen csökkent. Mumbaiban az ivóvízellátás 30 százalékos korlátozását a hét elején rendelték el. A város vezetése a meteorológusokkal és egy esőfakasztásra szakosodott vállalattal konzultál, hogy kiválasszák a mesterséges csapadékra legalkalmasabb időpontot.

 

A Kínában bevált módszerhez hasonlóan a felhőkbe juttatott ezüst-jodid rakétákkal vagy szárazjéggel próbálnának esőt csikarni. A helyi lapokban a tengervíz sótalanítása is szóba került, a város vezetése szerint azonban ez az eljárás túlságosan költséges és hosszadalmas ahhoz, hogy megfoldást jelentsen a jelenlegi helyzetre. Mumbaiban a monszunnak június 8-án kellett volna megérkeznie, de a városban csak a hó végén esett először.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés