CoolPolitika.hu

Moszkva aknázza Washingtont

2008  //  Dec  //  28  //  coolpolitika

Moszkva aknázza WashingtontOroszország nyíltan és szembetűnően aknázza alá az Egyesült Államok érdekeit a világ minden részén. A két nagyhatalom közötti konfrontáció veszélye nagyobb, mint valaha - állapítja meg a The Forbes magazin.

Az újság szerint elemzők és politikusok egyaránt kételkednek az Egyesült Államokban afelől, hogy az új elnök, Barack Obama képes lesz a megbékélés felé mozdítani az amerikai-orosz kapcsolatokat. Éppen ezért azt javasolják az újonnan megválasztott államfőnek, hogy Oroszországot gazdasági szükségleteivel próbálja meg sakkban tartani.

A Forbes a cikkben rámutat: a két nagyhatalom közötti ellentét fokozódásának egyik legutóbbi nyilvánvaló jele, hogy Oroszország nemrég eddig precedens nélkül az OPEC-államokkal (Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete, angolul Organization of the Petroleum Exporting Countries) együtt döntött az olajkitermelés csökkentése mellett. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a közép-európába telepítendő amerikai rakétapajzs-vitát, az orosz katonai hajók kubai látogatását, de azt sem, hogy Oroszország nem hajlandó leállítani a mazutszállítást sem Észak-Koreának.

A lap emlékeztet arra is, hogy Oroszország rakétákat készül telepíteni a kalinyingrádi körzetbe, és régóta támogatja Irán békésnek nevezett atomprogramját. Szemére veti Moszkvának azt is, hogy egyik fő szövetségese Venezuela, amely köztudottan Iránnal együtt támogatja a Hamász és a Hezbollah terrorista szervezeteket.

A cikk írója az tanácsolja Washingtonnak, hogy keményen álljon ki érdekei mellett, de egyben győzze meg Moszkvát az Egyesült Államokkal való együttműködés előnyeiről is. A szerző javasolja például, hogy Washington ajánljon fel Oroszországnak befektetéseket az annak oly fontos energetikai szektorban, ha cserébe Moszkva hajlandó megszakítani kapcsolatait Észak-Koreával, Iránnal és Venezuelával.    

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés