CoolPolitika.hu

Moszkva odafigyel

2012  //  Ápr  //  28  //  MTI

Moszkva odafigyelMoszkvában figyelemmel kísérik a sürgős orvosi segítségre szoruló Julija Timosenko helyzetét - közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

"Arra számítunk, hogy az ukrán hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek (Julija Timosenko) törvényes jogainak tiszteletben tartása érdekében, emberiességet tanúsítanak, és megtalálják a megoldást a kialakult helyzetre való adekvát, a belpolitikai állapotokat nem nehezítő reagálásra" - mondta Alekszandr Lukasevics szokásos heti tájékoztatóján. A Kreml hosszú idő után először szólalt meg hivatalosan a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügyében. Korábban Vlagyimir Putyin miniszterelnök értetlenségének adott hangot a politikus elleni bűnvádi eljárás és elítélése miatt.

 

Timosenkót tavaly októberben hétévi börtönre ítélték a 2009-es orosz-ukrán gázszerződés megkötéséért, amely a jelenlegi kijevi hatalom szerint Ukrajnát súlyosan megkárosította. A külügyi szóvivő a chicagói NATO-csúccsal kapcsolatosan kifejtette: Oroszország nem tagja a szervezetnek, ezért nem tervezik, hogy részt vesznek a csúcsértekezleten. Alekszandr Lukasevics emlékeztetett arra, hogy a NATO-Oroszország Tanács április 19-i, brüsszeli külügyminiszteri ülésén a szervezet főtitkára meghívta Oroszországot az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) részt vevő országok május 21-i, chicagói tanácskozására, amelyet a NATO-csúcsértekezlet idején és helyszínén tartanak.

 

"Moszkvában abból indulnak ki, hogy a meghívás Oroszország fontos szerepének elismerése az afganisztáni helyzet megszilárdítására tett nemzetközi erőfeszítésekben..., de tudnunk kell, hogy egyszeri meghívásról van-e szó, vagy készek-e megvizsgálni a rendszeres részvétel lehetőségét. Egyelőre nem kaptunk határozott választ" - magyarázta az orosz álláspontot a külügyi szóvivő.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés