CoolPolitika.hu

Moszkva megvádolta Washingtont

2012  //  Jún  //  06  //  MTI

Moszkva megvádolta WashingtontAz Egyesült Államok nem vonta le a megfelelő tanulságokat a 2008. augusztusi orosz-grúz háború eseményeiből, és Grúzia revansista törekvéseit támogatja - vádolta meg szerdán az orosz külügyi szóvivő Washingtont.

Alekszandr Lukasevics egyebek között a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Hillary Clinton Tbilisziben tett kijelentéseire reagált. Közleményét a külügyminisztérium honlapján is elhelyezték. Az amerikai külügyminiszter megerősítette Washington álláspontját, miszerint elfogadhatatlan Grúzia területe egy részének (Dél-Oszétia és Abházia) orosz megszállása és militarizálása. Felszólította Moszkvát, hogy teljesítse a 2008-as tűzszüneti egyezményben foglaltakat - beleértve a csapatok kivonását a háború előtti állásaikba -, és tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok szabad mozgását.

 

Hillary Clinton azt is közölte Miheil Szaakasvili grúz államfővel közös sajtótájékoztatóján, hogy az amerikai követségek és konzulátusok hamarosan elfogadják az úgynevezett semleges státusú dokumentumot azoktól a szakadár területeken élő polgároktól, akik az Egyesült Államokba kívánnak utazni. Szaakasvili jelentős diplomáciai segítségnek nevezte az amerikai lépést. Elmondta, hogy Tbiliszi ilyen papírokat állít ki azoknak, akik Abháziában és Dél-Oszétiában nem akarnak orosz útlevélért folyamodni. A semleges státusú iratot néhány balti állam és Japán már elismerte hivatalos dokumentumként. Alekszej Lukasevics orosz külügyi szóvivő közleményében arra emlékeztetett: éppen az Egyesült Államok és más nyugati államok támogatása, a NATO-tagság okán biztosított előnyök és a külföldről származó tömeges fegyverszállítások alakították ki Miheil Szaakasviliben azt a hamis tudatot, hogy mindent megengedhet magának, és büntetlen marad. Ez sodorta őt a Dél-Oszétiában bekövetkezett bűnös kalandra - tette hozzá.

 

Az orosz külügyminisztérium képviselője szerint nekünk akkor észre kellett térítenünk az agresszort. Lukasevics kifejtette: magas rangú amerikai tisztviselők ismét hangzatos kijelentéseket tesznek Szaakasvilit támogatva, szóról-szóra megismétlik hazug propagandáját Grúzia orosz megszállásáról. Tbiliszi revansista törekvéseit felmelegítve Washingtonban nem érzékelik felelősségük mértékét - vélekedett az orosz külügyi szóvivő.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés