CoolPolitika.hu

Moszkva illegitimnek tekinti a koszovói választásokat

2010  //  Dec  //  18  //  MTI

Moszkva illegitimnek tekinti a koszovói választásokatMoszkva illegitimnek tekinti a koszovói parlamenti választásokat - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője.

Alekszej Szazonov szerint Moszkva azért nem tartja legitimnek a december 12-én tartott választásokat, mert azokat a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Koszovó hatóságai szervezték. A diplomata szerint Moszkvát aggasztja az, hogy a választások a legszélsőségesebb albán pártok sikerét hozták, s megfigyelők komoly szabálysértésekről számoltak be. Szazonov szerint a nemzetközi intézmények "kitértek" a választások hitelessé nyilvánítása elől, amelyeken - mint mondta - rendkívül kevesen vettek részt az ott élő szerbek közül. Felhívta a figyelmet arra, hogy volt példa a választási névjegyzék manipulálására, hamis szavazócédulákat használatára, illetve olyan eseteket is feljegyeztek, amikor egy választó többször voksolt.

 

A vasárnapi választáson a jelenlegi miniszterelnök, Hashim Thaci vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) 33,5 százalékot szerzett, legfőbb riválisának, a Koszovói Demokratikus Ligának (LDK) a szavazatok 23,6 százaléka jutott.A két európai választási megfigyelőcsoport szintén aggodalmát fejezte ki a feltételezett szabálytalanságok miatt. A választási bizottság képviselője, Valdete Daka ugyanakkor leszögezte, hogy a panaszokról a bíróságnak kell majd döntenie.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés