CoolPolitika.hu

Moszkva és Baku nem tud megállapodni

2012  //  Már  //  01  //  MTI

Moszkva és Baku nem tud megállapodniBár a hivatalos orosz közlések szerint Moszkva továbbra is tárgyal Bakuval a gabalai radarállomás további bérléséről, egyes médiumok már arról írnak: az egyezkedések zsákutcába jutottak.

A gabalai lokátorállomás mintegy kétszáz kilométerre északnyugatra van az azeri fővárostól, Bakutól és mintegy száz kilométerre a Kaszpi-tenger nyugati partjától. A 18 emeletes megfigyelőállomást is magába foglaló, 128 méter magas létesítmény 1985-ben épült a déli irányból várható rakétatámadások előrejelzésére. Műszaki adottságait tekintve még ma is a legnagyobb teljesítményű a posztszovjet korai előrejelzési rendszerben. A Szovjetunió felbomlása után a lokátorállomás kikerült a jogutód Oroszország fennhatósága alól, és Moszkva azóta bérelni kényszerül az azeri államtól a létesítményt. Moszkva 2007-ben, hogy elejét vegye a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemei Kelet-Európába telepítésének, felajánlotta Washingtonnak a gabalai lokátor közös bevetését a "lator" országok - értsd Irán - felől érkező rakéták előrejelzésére, tekintve, hogy a berendezés 8 ezer kilométeres észlelő sugara lehetővé teszi ezt.

 

A Kommerszant című újság értesülése szerint azonban az azeri fél 7 millióról 300 millió dollárra srófolná fel az éves bérleti díjat. Ez az oroszoknak már irreálisnak, sőt kifizethetetlennek tűnik. Ezért hadakozásba fogtak a bérleti díj leszállításáért és reménykednek. Az azeri külügyminisztérium illetékese szűkszavúan fogalmazott, mondván, hogy az árvita szakértő szinten folytatódik, így részleteket nem tárhat fel. Oroszország mindenesetre legalább 2025-ig szeretné használni a gabalai lokátorállomást, amelynek bérleti szerződése az idén decemberben jár le.

http://www.bbc.co.uk/russian/russia/2012/02/120229_russia_gabala_radar.shtml

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés